Isnin, 30 Mei 2011

Bila dah meninggal, orang tu jadik ulat gonggok???

[Gambar pinjam dari SINI]
Ini kisah benar tau.. Bende ni jadik masa aku umur 13 tahun. 2 ke 3 bulan lepas abah aku meninggal dunia.

Masa tu dah petang jugak lah. Ada orang ni datang rumah aku, waktu tu yang ada mak, akak n anak-anak die, bawan ngn aku je kat umah tu.. Orang tu kawan abah, memang kitorang kenal pon tapi takde lah tau peribadi die macam mana. Tapi layan je macam tetamu. Die kan kawan abah, mak pon bagilah die masuk.
Kan abah baru je pergi 2 3 bulan kan, haruslah perasaan rindu tu menebal sesangat dah time tu. Orang ni boleh kelentong kitorang die kata orang yang meninggal ni sebenarnya ada dekat sekeliling kita ni. Cuma die bukan menjelma dalam rupa manusia lah. Kitorang angguk-angguk je lah.

Padahal aku ingat lagik abah pernah cerita hal-hal alam ghaib, alam barzah ni semua dekat kitorang. Dulu waktu ade abah selalu solat berjemaah, lepas solat dan doa yang panjang tu abah akan cerita-cerita sikit. Selain dari kisah-kisah nabi, pasal mati ni pun abah pernah cerita tu yang buat aku tak percaya apa yang die cakap. Lagi-lagi die orang luar yang jarang sekali aku jumpe, SO lagilah tak percaya!

Tiba-tiba ade sekor ulat gonggok lalu, Bawan dah nak jentik ke buang dah ulat gonggok tu.. Terus kata jangan bunuh ulat gonggok tu. Itu lah abah. Eh menyirap je aku tengok muke orang tu. Ade ke patut die kata bapakaku berubah jadik ulat gonggok..??

Lepas tu die kata pulak, mesti ada beberapa perkara yang kamu semua nak tahu tentang ayah kamu ni kan..? Cara die senang je, sebut kan perkara tu dalam hati dan jawapan pertama yang terlintas dekat hati kamu tu lah jawapan die. Ek eleh.. KOnon-konon macam sehati sejiwa lah. Tak caye siot aku.

Mungkin die nampak muke aku dan yang lain-lain macam tak percaya nie, pastu die terus cakap, "bende-bende macam ni kita kena percaya. Kalau tak percaya tak jadik"... Ek eleh makin menyampah aku.. Leh pakse-pakse pulak.. Dah lah konon firasat die cakap Bawan tu anak bongsu.. Padahal aku anak bongsu.. Dekat situ dah nampak sangat firasat hati die tu takleh pakai..

Last-last sebelum balik tu die mintak mak aku keluarkan satu kitab nie. Nasib baik sebelum abah aku meninggal die dah pesan dekat mak aku jangan bagi sesape pon pinjam buku tu, kecuali anak-anak sendiri SAHAJA. Tu pon takleh keluar dari rumah tu, kira takleh bawak balik lah nak bace, bace dekat situ je.

Lepas mak aku tak bagi dengan sekeras-kerasnya baru lah si tua pelik tu balik. Lepas beberapa tahun kejadian ni aku jumpe dengan pakcik ni kelmarin yang masa aku balik konon-konon nak pergi rumah Masitah tapi Masitah tak hamek tu kan. Aku nampak pakcik ni memang pelik je muka die, aku tanye dekat akak kenal tak pakcik nie. Akak kata tu lah pakcik ulat gonggok tu.

SAH! Die memang pelik sebab die pergi menangga dekat rumah tinggal jiran aku tu. Entah-entah pakcik tu ketua ajaran sesat tak..? eeee...takuttt...


6 ulasan:

YOUsoF berkata...

Ya Allah.. pelik bebeno manusia tu Yan..





Kalau terjumpa buat² tak nampak je ulat gonggok tu eh pakcik tu..

Cik TTK berkata...

tu lah pelikkan..?Kreatif sungguh cakap cenggitu..haiyaaaa

piEja berkata...

eee...akan ku sematkan dalam fikiran aku pasal pakcik ulat gonggok nie..tah2 dia ayah pin tak..?takott!!

Cik TTK berkata...

tahap kekreatifan die melangit kan..entah2 bukan ayah pin tapi atok pin!pin buaya lak tu..atoii

piEja berkata...

jgn pin kumbang dah lah.feveret i!!

Cik TTK berkata...

opsss... feveret ai pin kumbang milik mija.. Besar dan menarik hati!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...