Selasa, 20 November 2012

Alhamdulillah..:)

Alhamdulillah segala nya berjalan lancar..

dah nikah..
dah baca nangis2 nie..:) yus nangis teruk dr den..kiranye den lagi macho leni..kih3
 dah cium2..hihi

dah sanding baju merah..

sanding lagi baju pink pulak..hihi

ni kawan-kawan saye..

mereka dengan idea kreatif nye..


inipun sama tapi org lain, tempat lain, hari lain.. ini adik2 ipar saya..

gambar ni sy suka..walaupun nampak buruk macam pompuan peknen, tapi suke gambo ni sebab semua hepii je..hihi

owh nanti upload gambo family pulak yea..:)
gambo lelain nanti aku upload kt fb..teruk no nak upload kt blog ni payah kebeno..

Terima kasih pada semua yang datang..
dari jauh dan dekat..
terima kasih pada sedara mara, jiran tetangga yang dah bersusah payah..
terima kasih pada yg dah mendoakan kami..
terima kasih paad yang dah sponsor..:)
terima kasih..
terima kasih..
terima kasih tersangat..

Rabu, 17 Oktober 2012

banyak mulut

Assalamualaikum kengkawan....beeerrrkkkk...ahhh sedapnye ais jagung tadi..sepesel punye..nyum3..

jom mula kan cerita, ape punye tajuk aku bagi nie da...hehe...sebenarnya bukan banyak mulut...tapi banyak cerita nye je...nak kawen ni macam-macam nak kena buat..paling tak larat adalah mengedarkan kad..huuuu banyak masa dan tenaga ditumpukan dekat situ tau..penat-penat..tapi best!hihi


ni kad-kad yang dah siap label..siap ikut department lagik..ni utk encik nunang..upah pleaseeeeee nak petik stlobeli kt cameron..Please take note ok..hihi

kebelakangan ni pulak kemain gemor dengan ais..ais kacang la ais jagung lah ais longan lah macam-macam ais aku telan..kemain tak ingat nak kawen dah kan weekend nie padahal..cehhh



nengokkkkkk...nampak lazat kan..hihihi

henpon terbako..masih tidak dibetulkan dan tidak diganti baru lantaran nak kawen takut sangat tak cukup duit nye..huuuu..akibat henpon terbako sebelah maka di ejek tepon koka meletop..tapi jangan risau galaxy W ku ini yg dah itam separuh dan digelar galaxy U oleh yus, masih boleh mengambil gambar dan menangkap keceriaan diwajah wajah insan comel..


nengok....masih boleh beri peluang dekat anak sedara aku bergambo dengan ronaldo lagi...klik untuk tumbesaran ok?pastu korang boleh lihat betapa berseri ceria remaja muka budak tu padahal gambo dekat seng heng je ponnnn..hahaha


hah ni pulak hiasa bilik tidur pengantin..baru buat ahad lepas tau..mantik tak? hehehe boleh show bunge jelah sebab tu je satu-satunye benda baru yang ditambah..lain semua recycle barang abang aku kawen lah, tirai akak ipar lah, tirai mak kawen dolu dolu kala pon hadooo..takpe lah, mak tak de time adik nikah, dapat pakai tirai mak kawen pon jadik lah...eh terrrrrr-emosi di situ..


ok sambung citer! Ahad lepas jugak NURUL DAYANA a.k.a monitor datang rumah aku kt kota tinggi nun bagi hadiah nie.. Thanks yana n abang mie..sesusah dtg jejauh sebab nak bagi hadiah je..

thanks kt yana sebab sudi jengah persiapan..terharu..jom hug kuat-kuat..ehhhh

Akhir sekali, nah hamekkkkk gambo cik pengantin berjerawat batu dua ketul di pipi... cissss si jerawat nyahhhh ko dari pipi ku!!!!


Sekian entry merepek meraban dari ku..lebiu olssss...mmmuuuaaaahhhh

Rabu, 10 Oktober 2012

tunang..

belum selesai majlis aku abang aku pulak nak tunang..nasib la lelaki tak buat ape sangat pon kan..so itu sangat simple.. tapi lelaki kan biasa lah lepas je..die bagi duit je, hantaran die semua adik die yang cantik ni  bersama akak yang gojes jugak yang cariknye..

kelmarin dah beli bunga.. Kali ni aku buat hantaran kaler kuning gold gituwww..nasib lah..dulang pulak recycle je dulang aku tunang..Aku nikah ni kang aku sewa je kan..so memang tak guna dulang tu dah..memang reserve untuk abang-abang aku yang bujenggg ni dan jugak adik2 ipar kot nak kawen save bajet la kan..boleh pakai dulang akak ko ni, bayar jelah sewa!hehe

semalam aku dah beli tuala dengan telekung..hari ni abang aku dgn bakal tunang nye g beli cincin merisik dan tunang sekali. pergi beli dengan akak aku la kan, kalau pergi sendirik mau abang aku tu beli merepek meraban..kesian dekat bakal tunang beliau..

owh yes..lupe nak dikobakan, bakal akak ipo den ni umo baru 18 tahun yek..camno den nak panggil nye tu hahh??walopun den ni muko baby face, comel jelita meow meow je gitu tapi umo dah doplohpat tau..haigoooo

semalam dah siap satu dulang..nak upload gambo, tapi kan enpon aku ni terbako..tak tau gambo aku amek cantik ke tak..saje je aku hanto wasap gambo kat mas pastu kena kutuk gambo blurrr..grrr***

nanti aku dah jumpe mana letak kamera cap ayam aku tu, aku kasik tangkap gambo dulang pastu upload kt sini ek..

**mesti korang tertanya-tanya kan aku ni nak kawen lagi seminggu tapi siap buatkan hantaran abang pulak, aku punye hal dah setel ke??padahal banyak je tak setel lagi nie..contohnye, mana nak carik inai???malas nak tumbok wei..nak beli segera je...hehehe..kalau korang tau jenama inai ape yang merah aum aum gitau lah yek..den ni dah niat nal soletep keliling jari pastu curah inai dalam cawan celup jari satu satu..setelll..mudah kan aku pakai inai..hahahaha 


* eh jangan lupe tau..aku nak jenama inai tu..komen pelissss..hihi

Selasa, 9 Oktober 2012

macam mana keadaan nye nanti?

aku ni jenis manusia yang suka membayangkan dan bersedia dengan perkara yang mendatang..perkara yang mungkin terjadik pada diri aku nie.

contoh, aku ni tak pernah duduk asrama dari sekolah rendah sampai sekolah menengah. tetibe duduk poli aku kena duduk asrama dan berjauhan dengan mak dan keluarga kan. tapi aku tak nangis..sebab aku dah lama fikirkan benda ni dan aku dah lama bersedia nak kena tinggal dekat PD aka jin bertendang tu..:)

Masa mula-mula kerja dulu, aku tau aku kena buat sendiri..pergi lapor diri dekat putrajaya tu sendiri. Ikut cara aku. memang brutal. Nasib ade ekin time tu.Memang berdua lebih baik. Sebab nye kitorang memang tak nangis, tapi lapar lah sebab rumah makcik yang kitorang tumpang tu tak bagi makan dan minum langsung T_T untung ade beli air mineral sebelum g u ma makcik tu..

Kesian kan dah macam anak terbuang..tapi nasib baik makcik tu baik hati  sebab nak hantarkan kitorang sampai depan JPA..sungguh baik hati..

Masa nak pindah ke kuarters sendiri dekat Presint 18 dulu pon macam tu jugak.. Masa tu mak dah tak ada, akak pulak tengah bz dengan anak-anak sekolah kan nak mintak tolong tak sampai hati.. Dulu kan duduk dengan Masitah, bila Masitah pindah Johor, aku kenalah carik tempat berteduh lain kan..sedih beno ayat tempat berteduh tu..hahaha

sekarang ade lagi 2 minggu je lagi aku nak nikah. Time ni memang aku totally tak standby apa-apa dari segi mental. Sebab aku tak tahu ape yang akan jadik masa nie.

Yang aku tahu aku nak kawen tanpa mak abah aku disisi. sakit.. betul..hati ni sakit sangat.


*rindu* T_T"


Jumaat, 21 September 2012

Walimatul Urus

Assalamualaikum W.B.T

Dengan rasa rendah diri, yang dah memang rendah ni tapi comel kan so rendah itu dimaafkan..haha ape aku melalut daaa...

Dengan sukacita gembira nye saya dan keluarga ingin menjemput kamu-kamu semua sekeluarga  ke majlis perkahwinan saya dan pasangan seperti di kad bawah ni yek.. Jemputan adalah ke majlis belah perempuan yek, belah lelaki tu utk makluman je..almaklumlah bajet ciput tu join kad..eh tercerita pulak..haha

kepada kengkawan blog, poli, sekelas dan sekampung.. Mai lah bagi alamat supaya dapat aku poskan kad yang comel macam aku ni ke pintu rumah kalian..Ni tersangat ikhlas mengundang tau nak byhand tak mampu..T_T

Jadik kengkawan semua emailkan la alamat korang dekat email cun aku nie yek:
roziana_sarbin@yahoo.com




Semoga dengan kehadiran kawan-kawan semua dapat mengimarahkan lagi majlis ini..

Lebiu ols..muah!

Tq :)

Rabu, 19 September 2012

kawen punye pasal

Rumah aku sekarang tengah lintang pukang..abang aku pon satu time aku nak kawen lagi sebulan je ni time tu lah die nak buat rumah..ni kalau tak siap time aku kawen memang aku punye pelamin dekat khemah je ok..sewa khemah da ar mahal sekarang..cis
 
bilik pengantin?bilik aku lah tu kan, langsung aku tak beli hape pon..aku tak tau nak buat ape dah dekat bilik tu, memang tak lawa tak boleh disolek..ke aku yang malas?aku rasa aku nak tinggalkan katil je kt dalam bilik aku tu..bio pelik sikit..kah kah kah
 
hah nak koba aku dah dapat dah rumah sewa..rumah tu rumah lama, tapi owner baru je beli rumah tu..owner ni adalah makcik kepada membe opis ni ha.. Owner sangat tersangat sangat baik dan lemah lembut..laki bini baik..suke lak aku g uma diorang..sejuuuukkk saujana  mata memandang..haihhhh
 
Masalah rumah lepas kawen nanti dah setel dah cume tak bayo deposit, tak bayo sewa, xde barang je lagi..kire tak setel la tu kannnn hahahaha ngek betullah..tapi tak pe, yang penting aku dah ade rumah..yus pon kemain excited nak beli barang rumah..iyelah yang..yang penting, kalo pas kawen ni kite pokai mokai pon kite ade mende nak makan..ade esbok boleh simpan stok makanan supaya kita tak kelaparandanpergimerayaukekedaimakanpastunabayarmemahallak..
 
sebelum kita pokai nanti, ayuhlah kita beli barang rumah..haha eh kalau beli makanan tak ade pinggan mangkuk pon tak guna, takkan nak makan pakai kertas..so yuuu beli esbok i beli pinggan..ok?haha
 
memikirkan bajet nak buat majlis ni hampir2 memerengkan kepala otak aku nie..tapi setiap perkara yang berlaku ada hikmah disebaliknye, hikmahnye dekat sini aku semakin terer math!hhaahahaha hari2 ni tangan kaki jari tangan jari kaki ade nombor dihujung-hujung ni ha..hebat tak hebat la kan..terus pikir, apesal la aku tak nikah je..kan itu yang wajibnye? lalu menyuarakan hasrat hati ni kepada keluarga dan kemudian dibebel sejam.....sejam sengah...dua jam...ok2, kita sanding yek..
 
nak kawen pon susa kan?sebenarnya kan kengkawan, kawen ni tak susa tapi masyarakat ni yang buat mende ni jadik susa..yang penting dah halal da la kan..ni tak..nak jugak buat kenduri kawen besar-besaran..itu kalau diukur tu, duit belanja kenduri kawen tu dah boleh bawak sekeluarga g naik haji tau..sungguh tak patut..dah jauh dari mampu nak tunaikan haji maka kenduri ni jadik RIAK!padahal menunaikan haji tu kan ada dalam rukun islam, tapi buat kenduri kawen besor2 hadoooo???eh ni aku marah diri sendiri ke ape?hahaha

Isnin, 6 Ogos 2012

Mimpi pon jadik lah..haha


Baru bangun tido ni.Mimpi enak lak. Dapat makan kek tetengah pose ni kan. Terus rasa puas.Nikmat giler wei....Mimpi pon jadiklah. nak tunggu buka lambat lagi..hihi

selamat berpose dan selamat terliur semua..haha

duabulanduaminggu



satu ape pon tak siap lagi..
:(

Rabu, 1 Ogos 2012

Nasib badan la haiii

entry kompius aku sebelum ini adalah berkenaan dengan haid benonyer sebab die datang terlalu rapat, lama dan banyakkkkkk... selepas jumpa encik jantung hati, beliau telah paksa rela aku poe klinik pakar sakit puan tengok kot2 ade masalah hape ke kan.. Dekat klinik tu dah scan dan cek cik cuk semua bagai, doktor kata takde masalah... Melabur lah sikit di kelinik tersebut... ok takpe sebab Masitah baru bagi duit keuntungan jual tudung kelmarin. Jadi masih boleh senyum.


kemudian pergi pula ke galleria@kotaraya sebab rehat panjang jumaat lepas yang konon2 nak tido bawah meja tapi bila has ajak g jalan aku on pulak lepas tu membeli mengalahkan orang yg ajak padahal tadi nak tido. ok panjang sangat. lepas ke klinik pergi ke galleria@kotaraya sebab nak beli cadar kawen beli dengan pantas sebab dah riki masa rehat panjang jumaat lepas yang konon2 nak tido bawah meja..bla..bla..bla (pffftttt!!! ade kena maki aku ni kang!haha)
Kemudian selesai segala niat dihati aku langsung ajak beliau pulang. Beliau marah campo terasa hati sebab rupa2nya urusan die tak selesai lagi lalu aku di cop pentingkan diri. oh kecik ati..sob3.. padahal senggugut.srot3 (mintak tisu pleaseeee...)
.
Ok kemudian menggagahkan diri meneman menyiapkan dan menyetelkan urusan beliau pula. Kemudian beliau ke pasar membeli lauk untuk buka hari tersebut buka di rumah beliau. ahad berlalu dengan jayanye tapi sebenarnya nak cakap ni aku jeles die layan adik perempuan beliau lebih dan berlebihan dan bermanjaan sampai membiarkan aku jalan di bazar tersebut sorang2 selang 3 batu. owh jeles! ok ngengada. tahu.
.
Isnin saya menjaga kunci opis. Bukak opis sebelum 7setengah, jadi harus bertolak dari rumah pukul 6.40 pagi. Malangnya bangun  pukul 6.45. kalang kabut mandi dan bersiap. 6.55 dah dalam kereta. ok aku mandi koboi.hehe
.
.
banyak kenderaan di jalan macam pagi2 biasa, tapi ini sedikit luar biasa lalu terlanggar rusa di depan zoo! mungkin terlepas kandang, dah kena sondol.
.
ok sesi serius telah bermula..
.
jet pejuang ku dengan bangga nye telah menyondol seekor rusa putih kepunyaan santa sinti suntut! Akibatnya, satu badan aku ni sengal2 selain dari itu poket juga pokai sebab kena membaik pulih si jet pejuang ni. Rusa putih tu blah macam tu je sebab die tahu die salah. Die ikut kereta depan die terlalu rapat lepas tu bila kereta depan die tu nak belok die selamba masuk depan aku pastu brek tiba-tiba. nak ku maki orang tua, tapi sempat maki jugak sebab aku memang tak ada pilihan lain selain sondol die tu ha. kanan ada moto, kiri ada moto, dapat himpit ke kiri sikit tapi tetap langgo die.
.
sebab nebes pikir saman yang berlambak dekat jet pejuang dan gaji yang masih jauh ditambah lenguh2 sebab badan ni  hentak pintu dan juga arm rest sampai si arm rest berkecai langsung aku tak teringat nak amek no flat si rusa putih ni apatah lagi amek gambo si pelaku dengan keretanya.
.
.
part paling bes, rusa die tu tak de pape hockey tapi kereta aku punye lah mendatang kan bankrup pada aku yek. ketuk dan cat saja dah 600, lampu yang sebelah cumen itu pula berharga 230. sila puasa. oh lupa memang bulan puasa pon tapi takde la nak g bazar nye pon adui...
.
sekarang kereta masih di bengkel, jadi menumpang lah daku di rumah hasnira lalu menaiki bas pergi dan balik sampai kereta siap.
.
nasib ada  pak mentua dan encik tunang sudi melapang kan waktu menyetelkan masalah aku ni. Alhamdulillah.. Encik tunang padahal bz ade kapal sekarang ni, tapi sanggup cuti. terharu sungguh. tapi kalau die tak cuti memang tak patot ar, ade aku melenyapkan diri dari pandangan beliau nanti.. nasib die pandai bertimbang rasa..hehe
.
terima kasih semua. luv uols..kepada anak sedara sekalian, tahun ni tak payah hepi sangat yek ucu dah pokai. sekian terima kasih!

Jumaat, 27 Julai 2012

Aku ada masalah

Aku tak tahu macam mana nak luahkan ni. Tapi siyes aku tengah takut. Bukan takut sebab aku buat salah tapi masalah ni masalah dengan diri sendiri ni je.

Balik ni aku nak berbincang dengan die, nak mintak pendapat ape yang aku kena buat sekarang. Aku ni dah terlalu kompius ni, haritu baru ada rasa gembira, sekarang aku dah jadik takut.

Hurm....kompius!kompius!kompius! harap2 tak ada pape lah kan..haiyoooo

Rabu, 25 Julai 2012

memperjuangkan nasib jet pejuang!yosssshhh!!

ok. arini terasa nak buat parking proper untuk jet pejuang aku ni. dah kerap sangat dapat surat cinta, dah boleh buat bungkus nasik lemak! tokleh jadik. aku ni dah dikira penyumbang terbesar ekonomi negara dah ni. akan ku pastikan no more surat cinta dari pakcik Pulll! i hetchuww!!

Jumaat, 20 Julai 2012

hurm...

hari ni fikiran masih menerawang..bawak kereta sambil mengelamun, lalu langgar divider sikit. nasib tak calar, cuma tersentak je..teruskan perjalanan, sampai opis naik lobi liff dekat tingkat 3 lalu pintu liff terbuka masuk namun liff tersebut turun ke tingkat satu pula. dari tingkat satu tekan butang naik ke atas semula, baru sampai opis.

otak memang tak boleh nak generate ape2 maklumat sekarang.. esok dah puasa, aku nak jugak nasik lemak ayam goreng super lazat dekat masai tu..tak kira nak jugak!!



owhhhh lazatnye...............slurrrppppp!!

Khamis, 19 Julai 2012

Ramadhan Terakhir

Budak 1 dan Budak 2

SATU

Budak 1 : Ramadhan kali ni yang terakhir abang sambut solo..Tahun depan dah kawen dah..

Budak 2 : saye pon kawen jugak. Sama lah tite....

Budak 1 : Sebok nak tiru kite kawen die pon nak kawen jugak..tak malu...

Budak 2 : Apakah?


DUA

Budak 1 : Puasa dah nak dekat.. Tahun ni belajar sahur ok.. Tahun depat nak melayan kite sahur dah..

Budak 2 : kena bangun lagi pagi ke..? minum air masak je tokleh...? sob3



TIGA

Budak 2 : First pose buka dekat  mana? Buka sama jom?

Budak 1 : Kite balik kampung..

Budak 2 : kite balik kampung jugak lah..

Budak 1 : Ada sape dekat kampung awak?

Budak 2 : Ada mak abah kite. Bulan puasa ni diorang balik rumah, cuti sebulan. Takbir raya nanti diorang g outstation balik.



*Kali ni je, sekali ni je tinggal.. Semoga tabah wahai hati.
**  sambut Ramadhan terakhir dengan abah 2000.. Dengan mak tahun 2007..2008 n 2009 dah sambut dekat Putrajaya.. 2010 mak dah start "outstation" tak reti nak balik..

Jumaat, 13 Julai 2012

perkongsian ilmu

kelmarin aku pergi kursus dekat Suria City Hotel je..Penceramah kursus tu adalah pakar motivasi untuk Motivasi Pagi TV3 dan jugak Astro Oasis kalau tak silap.. Bila berkursus dengan pakar motivasi ni memang seronok lah kan, tambah beronok-ronok bila ada tips2 dekat tempat kerja dan jugak aerobik ala pola bear..haha memang sumpah lepas aerobik tak mengantuk pon ok! mata tu celik je sampai abes kursus..Kursus paling best yang pernah aku pergi..

ni beberapa tips yang sempat aku salin..yang tak sempat salin tu sebab lebih gelak je sampai lupa pegang pen..hehe

SERONOK DI TEMPAT KERJA

1. Jangan ada perasaan buruk sangka.
2. Sihat. (Oksigen dan air dalam badan cukup baru la tak sakit..)
3. Jaga penampilan. Pakai pakaian yang anda rasa selesa. Hari isnin jangan pakai warna gelap. Ade jugak die selitkan warna ikut tarikh lahir dekat sini. Warna yang sesuai dengan aku adalah GOLD..sungguh mak jemah aku ni kan..nak yang mewah2 je..hahaha
4. Sentiasa maafkan orang. cth: nak pergi kerja ada kereta ni laju gilos sampai nak langgar ko kan, cakap dalam hati "kesian orang tu, nak terberak sangat agak nye..maafkan je lah"...
5. Sentiasa pilih yang terbaik.

Ni pulak ada beberapa petua/cara menangani kalau kita ada masalah dengan orang di tempat kerja.

1. ignore. Buat tak tau je, mungkin lama-lama orang tu akan penat mengenakan kita.
2. Ubah sikap. Mungkin die tak suka kita ada sebab, jadi kita kena ubah la.
3. Pindah/Berhenti. Ini adalah jalan terakhir yea kengkawan.

*kalau aku berdepan dengan masalah macam ni aku akan gunakan langkah mengubati dulu..kalau dah tak boleh ubat lagi dah barulah kita gunakan langkah menyingkirkan..faham?

MUTIARA KATA
** Anugerah yang kita nak bukan anugerah dari manusia, tapi anugerah dai Ilahi yang paling berharga.
*** APA yang salah itu lebih penting daripada SIAPA yang salah. Oleh itu carilah APA yang salah, daripada mencari SIAPA yang salah.

sekian perkongsian ilmu untuk arini. aku nak kena masuk KIK pulak dah nie..dada

Isnin, 2 Julai 2012

Rasa terbuang :(

Kalau mak abah ade, mesti tak macam ni..
Adik rindu mak..
Adik rindu abah..



~Al Fatihah~

Isnin, 25 Jun 2012

weekend..:)

weekend bermula dari hari jumaat boleh?hahahaha layan je lah gambaw yek..hehe

 


Jumaat lepas, ada makan-makan sikit sempena meraikan ulang tahun kelahiran adik Encik Yus yang ke 9 bulan..eh tak 9 tahun.. Ni adik bongsu beliau.. 9 tahun dah, dah nak anak dara tau.. jangan noty2 lagi ok..dah kena buat kerja rumah ni, masak, mengemas, membasuh, sidai baju semua lah..

pejam celik pejam celik tau-tau je nanti kita buat majlis kahwin anak dara ni pulak kan..huuu cepatnya masa berlalu..5 tahun lepas masa aku kenal Yus, die selalu tunjuk gambo adik die ni.. Skg dah besaw dah..


Hari sabtu pulak pergi bertemu si kekasih hati iaitu partner in crime aku a.k.a kakak Pieja Pujidepompom..hihi

Dapat lah jalan bersama-sama kejap.. boleh lah lepas rindu dekat beliau kan..Last jumpe masa beliau kawen bulan 4 lepas, tu pon kejap je kan..ye lah x kan nak ganggu die lak time tu..

Khamis, 21 Jun 2012

merah merah mak ngah


caaaakkkkk!!! hahahaha merah ko..jangan jeles..hehehe..semenjak dua menjak tiga menjak ni aku dah berjinak-jinak dengan warna-warna cerah gemilang camnie..hah ni kompom kalo jalan lenggang lenggang kangkung pon takdo yang langgo eh..kan merah itu tandanya berhenti..hehehe

Hal ini terjadi kerana sang tunang itu sangat menggemari kaler-kaler cerlang ciong ceng camni, dan beliau pon sebagai penasihat pesen den selalu je pilih kaler2 cmni kt aku..iyo lah yang, i follow je lah..

eh tapi ade gak yg aku tak bape nak follow, contoh kasut pergi kijo..hehehe..aku lg prefer sandal je pergi kerja sebab aku punya parking harems tu memerlukan aku berlari turun naik bukit tu hah..carik pasal je kalau pakai heels  kan, ade terbungkang kt tepi longkang tu kg..tak sanggup..tak sanggup..naya je wei..

hah ni nak citer aku beli purse setelah purse lama ku itu koyak tepi-tepi die dan jugak zip tempat syiling tu tanggal sekian lama kan..aku membeli on9 je skg..pemalas nak mampus nak g kedai survey-survey kan..hahaha

nah nin diaaaaaa....


mula dari kanan tu gambar arwah abah. kesayangan ku..kendian gambar muda mudi encik tunang sekian lama juga didalam purse saya.. pehtu gambo aku kendian encik tunang..hehehe ape yang beza??encik tunang dah berpipi...kih3... tapi i totap sayang u...ni tak letak lagi gambo aku dolu dolu kan..same je aku ngn encik tunang nie, makin gembira dan senang hati memasing..hehehe

nin die gambau kami masa memula mendatingkan diri..hehehe



nak tengok lagi sila klik kt SINI

Rabu, 20 Jun 2012

Saman pulak lah kan..terbaik yan!

ok tadi bayar insurans plus roadtax, total RM690, NCD aku dah banyak ghopernyer..full je 55% aku tukar ar kete..kancil ke viva ke kan, comel sikit..Penat pakai saga ni asek langgar dinding sana sini je keje aku..hahahaha

ok tipu..aku sayang kete aku walaupun die dah luka dan calar balar sana sini.. sebab ada kenangan dengan arwah mak dan arwah atok dekat kereta tu..

Macam tahun-tahun sudah aku renew pakai MyEG jek sebab murah sikit dan jugak die pantas dan efisyen..hehe..sama je renew dekat si fandy jugak..harap fandy tak tukar tempat keje sampai aku tua bangka dan tak pakai kete dah sebab senang berurusan dengan die..tak banyak songeh..hehe

fandy cek tadi aku ada 3 saman tak hensem..iaitu saman parking.."akak parking kt mana ni kak, asek kena saman je?" kata fandy..hahaha kalo ko nak tau fandy, tu akibat daripada opis baru akak ni takde sediakan parking untuk akak yg comel ni..tu akak pon dengan gengsternyer g parking mafiaaa..hahaha

tapi Fandy kata, ni tak kena blacklist lagi..boleh lepas la,so no need to pay the summons ok..Alhamdulillah.. tapi buat masa ni lah, pasni kena bayar gak saman tu..

3 saman tak hensem tu berjumlah RM450..aku akan bayar lepas kawen! lantak pi lahhhh!!hahaha

Pada aku saman parking ni takyah lah sampai Rm150/each kan sebab aku bukan parking melintan tengah2 jalan pon, parking comel-comel je dekat tepi-tepi tu..tak yah nak over sangat hockeyh!

kepada pemerintah, bila nak buat diskaun saman nie?saye dah ade 3 saman ni, buatlah diskaun yek sempena nak pilihan raya ni kan.....

Telefon aku yang bangang ke Celcom yang bangang nie??

Hari ni nak meluahkan rasa tak puas hati dekat celcom yang konon territory die sangat besar tu..kenapa aku nak sending message asek failed je??kalau sekali tak pe ok, ni berkali2...jangan la macam tu encik celcom..aku ni pakai bil berbayar tetiap bulan RM149 tetap tak kurang lebih lagi ade tau..tapi servis ko macemmmmm haihhhhhhh

sila pertingkatkan lagi mutu dan kualiti keunggulan ok, if notttt...... aku tukar operator tepon ni kang!!huhhhhhhh!!!

really really reaaaaallllyyy hate u damn much day by day!!

Khamis, 14 Jun 2012

tigabulantigahari


sudah makin lama tunang dan sudah menghampiri hari itu tapi persiapan?
yan..yan..aptb!

Perempuan

Yang namanye perempuan itu sensitif

bila setiap hari lelaki ni dah telefon pukul 11 malam setiap hari.. bila tak telefon mesti di tunggu-tunggu.. walhal dah tahu si lelaki pergi keluar makan dengan kawan, si lelaki balik kampung tengah berbual dengan keluarga.. Tak mengharap pon telefon dan bergayut sampai berjam-jam.. Cukuplah sekadar ucap selamat malam.. tu dah memuaskan hati..

Bila setiap kali berbual tidak dilayan.. Tak ada pertanyaan atau sebarang soalan mengenai cerita yang disampaikan si perempuan tu, haruslah perempuan tak ada mood nak bercerita sebab die memikirkan si lelaki tak berminat nak mendengar cerita die.

Bila bercakap tak bertentang mata, si perempuan fikir si lelaki ada rahsia yang disembunyikan.. Si lelaki tak berminat dengan perempuan tu lagi.

Tapi bila perempuan ni yang selalu bercakap tapi tak dilayan, tak di umpamakan ni senyap barulah si lelaki ni nak bercakap.. Mula bercakap merepek meraban konon nak taut balik hati si perempuan walhal si perempuan ni dah merajuk dan ingin di pujuk.

Jadi kepada lelaki, selagi si perempuan ni nak bercakap, layan lah se eloknye.. sebab kalau die dah tak nak bercakap lagi, itu bermakna die dah merajuk hati..

Bila perempuan dah merajuk

apa si lelaki cakap, setiap butir kata tu perginya macam angin lalu.. Menyapa sekejap tapi tak hinggap.

Apa si lelaki buat tak memberi kesan kerana pandangan mata si perempuan melihat dengan pandangan kosong.

jadi, bila perempuan merajuk, pujuk lah sewajarnya..

**walhal ni adelah luahan perasaan aku je..ini adalah perangai aku..

Rabu, 13 Jun 2012

maleh nak layan nye haihh

cuba cakap betul-betull..ni berbolit-bolit lagi bolit dari ular eh..
maleh den nak layan nye..

Isnin, 11 Jun 2012

Kursus Kawen



9 dan 10 bersamaan sabtu dan ahad lepas dua budak comel ni telah pergi mengkursuskan diri dekat Hotel Selesa Pasir Gudang..

Kursus sangat best..hehe.. Sangat termotivasi dengan kursus-kursus tu sume.. Padahal mata ngantuk sebab bangun pepagi buta kan, lepas tu kursus sehari suntuk sampai petang..tapi yang paling membanggakan, aku tak tido pon..hehehe..khusyuk giler aku layan penceramah-penceramah tu sume..

balik dari kursus kemain gembira hati encik yus mengenakan aku yek..geram je i tengok beliau..macam nak gigit gigit!!huhhh

Khamis, 7 Jun 2012

Penyakit baru

khamis dan jumaat minggu lepas aku bercuti sebab ikut akak aku pergi ke Klang sana tengok anak die main kriket.. Malang nyer sesampai je dekat Klang, aku demam..

Jalan dengan orang demam memang menguji kesabaran orang sekeliling kan.. itu tak boleh makan, ini tak nak makan.. semua tak lalu..Hari khamis pon berlalu tanpa sebutir nasik pon masuk ke perot comel nie.. Sudah lah demam itu di iringi dengan muntah dan cerry berry.. memang terbaik..

Jumaat malam aku telan segala jenis ubat.. bangun pagi jumaat tu terus, "kak, lapo lah.."

Nasib baik tak dapat penampo di subuh shafie ituw.. kalau tak mahu aku sampai jb naik penampo je kang..haha.. pagi tu makan dengan lahap.. sampai ke malam baru stop makan..keje gile ini budak..tak makan sehari terus balas dendam makan sehari tanpa henti..kesian..

sabtu dan ahad tu hari-hari ku diteruskan dengan pergi kenduri kawen sehari 2 tempat u.. perot penoh dengan nasik minyak je.. lemak lemak lemak aku ni terus diternak dengan jayanye.. tapi tewas dekat ayam masak merah rumah penantin sedara encik tunang.. terus ceri beri lagi..tahniah pg diri aku.. Aku perasan sejak mentunang ni aku kemain kerap kena ceri beri ni.. sungguh tak digemari ok..penat jumpa encik tan!hahaha

isnin pulak diteruskan dengan jayanya.. bos cuti katanya.. lalu mengambil time off petang tu untuk ke pejabat agama membei borang nikah untuk encik tunang pula..eh salah, teman je benonye..hehee..

kendian pergi menserviskan kereta yang telah setia menemaniku 3 tahun kebelakangan ini.. tengok2 kereta berkaler kelabu tu rasa macam nak spray kuning bagi menyala sikit..tak pon spray ijo bagi orang nampak aku kan..hahaha tapi itu angan angan mak jenin belakang uma mak joyah je.. Tinted pon tak berganti-ganti lagi ade hati nak cat lak ai..setelkan kawen ni dulu please..jangan berangan yang tak tak ok!

dijadikkan cerita, selain ceri beri yang telah menghantui ku kebelakangan ini ada lagi satu penyakit best aku dapat nie.. ALERGIK! hahaha..dulu dah pernah kena dah.. seksa wooo.. kurus je time tu sebab banyak benda takleh makan kan.. adakah penyakit ni datang sebab nak suruh aku kurus??

Alergik itu adalah pada makanan laut kecuali ikan dan juga alergik pada ayam, telo ayam juga termasuk daging juga tidak boleh makan yek..ok tahniah yan! memang senang bela aku kan, bg makan ikan je..

kepada encik tunang, pasni takde dah la orang merayu-rayu awak mintak belanja seafood kan.. untung lah...

sekian, sob sob sob..



Selasa, 29 Mei 2012

Laut

Semalam aku keluar office pukul 7 lebih.. Balik tu dengan syahdu nya aku singgah kat tepi-tepi pantai lido sebelum sampai ke Danga Bay..Aku duduk tepi jalan tu betul-betul depan Pejabat Agama Islam Johor tu..

Semalam aku memang syahdu fikirkan hal kahwin mawin aku ni yang macam tak nampak ape lagi nie..Setakat ni aku tak nampak lagi adik beradik aku sebok memikirkan persiapan untuk kenduri aku nie.. Mungkin sebab aku tak bagitahu diorang ape yang tak ada atau diorang tak tanya.. Aku pon kompius nie..

Semalam baru je mula aku bismillah nak drive balik dari office tu, mama yus call.. Die cerita yang die dengan ayah dan mak lagi satu pergi beli beg goodies dan goodies tambahan semua lah.. Lepas tu aku terus syahdu.. Kalau lah mak abah aku ade lagi, mesti diorang orang paling sibuk uruskan itu ini..Mesti sekarang diorang dah tak senang duduk nak buat itu nak buat ini..Nak kahwinkan anak bongsu katanya..

Aku bukan nak menidakkan takdir..Aku redha mak abah aku pergi. Aku tahu ALLAH s.w.t lebih sayangkan diorang.. Selalu cakap dekat akak, knp mak abah ni outstation lama-lama ni.. walaupun bergurau, tapi dalam hati masing-masing sedih.. Redha, tapi sedih..

Puas aku menangis.. dari 7 sengah sampai ke pukul 8 sengah tu aku nangis sorang-sorang tepi laut n tepi jalan tu.. Sekali lagi bukan menyesali, meratapi atau menidakkan takdir.. Aku dah lama redha.. Tapi aku cuma teringin rasa berkongsi kebahagiaan dengan orang tua.

Aku harap lepas kahwin nanti mama, ayah dan mak tiri yus dapat terima aku macam anak diorang sendiri sebab aku memang berharap sangat dapat tumpang kasih mak ayah dekat diorang.. n aku harap sangat aku dapat curahkan kasih sayang aku dekat diorang macam mana aku sayang dekat mak abah aku.

siyes.. aku tengah sedih sekarang ni.. aku sangat sensitif n emotional sekarang.. Pantang terusik sikit aku dah terasa hati. Dengan yus pon aku dah kurang bercakap, aku malas nak melawan nak bergaduh. aku dengar je..

Ni ke perasaan orang bertunang eh? macam-macam rasa bercampur aduk.. kalau tahu rasa bertunang ni sakit, aku kahwin je terus.

Rabu, 23 Mei 2012

Pada aku lah kan, ia bukan perkara besaw yang perlu dibesaw-BESAWKANNNN aduyai nye pooooNNN

Kalau dekat tempat keje lama, selalu je melalui pengalaman bz sampai rasa nak meletop lutut sebab kena lari sana lari sini, sampai berpeluh ketiak sebab nak kejarkan hantar memorandum, perjanjian, ulasan, edarkan surat-surat, taip semula dokumen2 tok kadok yg tebal pastu tulisan font kecik.. Potostate bundle yang maha banyak untuk meeting, court session dan macam-macam sepanjang tahun kan.. Eh banyak keje dekat opis lama ek.. korang yang masih setia dekat sana, sabar yek..:)

Dekat jabatan baru ni, aku dapat pengalaman baru. menyemak bersama-sama draft laporan.. Awal-awal aku masuk lagi dah aku dah diberitahu ada musim yang akan bz melampaui batas kebiasaan.. masa tu ready2 lah nak balik lambat.. aku pon, owh ok lah kan..

Its ok lah sebab kerja aku dekat sini pon tak berat pon kan.. Sekali sekala balik lambat tu tak mendatang kan kudis dekat aku.. Bukan masalah besar lah katanya.. Aku belum ada suami yang aku kena masakkan makan malam, pon belum ada anak nak diamek kt taska. Paling-paling pon balik lambat ni cuma menyebabkan aku, makan lambat sebab balik lambat dan sampai uma lambat sebab malam aku bawak lembap sebab rabunss dan jejugak tido lambat sebab makan lambat pastu aku suka duduk 2 jam baru nak baring tapi perot buncit jugak..haissshhh

ada orang macam ketawa kan aku sebab aku kena masuk meeting ni, pastu kena balik lambat. hurm... pada aku tak payah kot.. sebab aku tak rasa terbeban pon.. sebab benda ni bukan sepanjang tahun pon kan.. aku ok je lagi kowt.. Kepada yang dah terketawakan, sedut balik ketawa ngences-ngences ko tu yek. Pada yang belum ketawa, ada hati nak ketawa, batalkan je lah niat suci murni adabi ko tu.. Pada yang simpati, terima kasih..Lebiu olsss..

 Jabatan lama laaaaaagi banyak kena balik lambat, tetiba ada adhoc meeting sabtu ahad lah, kena OT wajib sabtu ahad plus hari cuti umum plus 2 jam setiap hari lepas waktu bekerja. dan jugakkkkkk paling hazab kan selalu buat meeting kan, so kenalah buat surat panggil meeting, surat tu ada yang tebal sampai 40lebih muka surat peh tu kena faks dan pos dekat lebih 100 lebih tempat pon hadooo..

Jadik kesimpulan aku dekat sini, tak payah nak ketawakan aku bila bos aku suruh aku join meeting ni sebab IA BUKAN SEPANJANG MASA SETAHUN SEKALI JE kau datang padaku membawa cinta yang suci..amboi amboi enak..eh ternyanyi lak..haha 

Bak kata Puan AS, kerja tu ibadah.  Anggap je lah bila kita buat kerja lebih sikit dari kebiasaan tu sebagai membayar balik masa-masa kita berbual, mengumpat, masuk opis lambat, g makan lama-lama dalam waktu pejabat dan macam-macam lagi benda yang kita buat bukan kerana opis tapi kita buat dalam waktu pejabat tu.  Barulah gaji kita tu berkat.. sebab tu aku ni jarang nak claim OT, nak buat tuntutan perjalanan pon kadang-kadang non hadooo.. Kalau semua benda nak di claim mewah lah hidup ko.. Nak senang je kan, makan nak mintak kunyahkan tak?Ikhlas sikit buat  keje ok..

Aku tulis karangan panjang lebo ni bukan sebab merungut tau tapi sebab aku pelik dengan perangai sesetengah manusia di sini.. Manusia lagi kan?ke bukan? hehehe.. Aku cuma nak tekan kan, aku OK je kena buat semua ni.. Jangan lah layan aku macam aku ni tertekan, aku ni terpaksa buat semua ni.. understand? Aku tak suka pandangan macam tu, nampak macam aku ni jahat dan berat tulang pulak.. Mulut korang jaga lah yek, nanti orang lain pandang serong kt aku sebab kata-kata dari mulut korang tu walhal aku tak cakap pape pon..

K lah, selamat jalan semua..meow meow pada yang dah berenti jadik manusia pastu bertekad nak jadik kucing..hihi




Khamis, 17 Mei 2012

Hari-hari terakhir berusia muda..

Hari ni 17 Mei 2012..  24 tahun lepas pada tarikh ni mak aku tengah  makan ketupat di pagi hari..  17 Mei 1988 adalah bersamaan dengan 1 syawal.. Petang-petangnye masih lagi melayan tetamu datang berhari raya.. Mak kata tahun ni memang tak balik beraya dekat kampung sebab tengah sarat mengandungkan aku..

Malam 17 Mei 1988 mak dah tumpah darah.. Istilah mak aku, beranakkan aku ni kembar darah.. Kata mak, kembar darah lagi sakit dari kembar air.. Tapi mak tak rasa pape.. yang paling panik masa tu abang-abang dengan akak aku.. Yelah ingat mak ni kenapa lah kan..luka ke ape ni banyak sangat darahnye..

Malam tu abah panggil Wak Misro. Masa tu Wak Misro ni antara beberapa orang dekat kampung aku yang ade kereta.. Yelah kan tahun 1988.. Dekat Felda pulak tu.. Rata-rata orang felda ni kan orang susa. Datang dari kampung. Kalau dekat kampung aku tu ko tanya asal mana, Muar. Asal mana? Batu pahat. Asal mana? Pontian. Benut. Pastu pusing balik.. Memang rata-rata dari situ-situ je lah..Muar, Batu Pahat. Ade yang satu sekolah masa muda-muda. Dah macam sedara mara lah. Tapi tu masa ade mak abah. mak abah dah takde ni, entah ade yang kenal aku ke tak..Aku pon tak tau..

Malam tu abah hantar mak pergi hospital naik kereta Wak Misro.. Haruslah Wak Misro yang drive. Abah pandai bawak moto je..  Ade jugak jumpa gambo abah melaram bergambo macam tengah bawak bas, bila tanya "abah bawak bas betul-betul ke ni?", sambil senyum die jawap" Tak lah, abah eksen je.."

Sampai dekat Hospital Kota Tinggi, Mak tak mau bersalin jugak.. Pastu tak tau lah pasal ape, kena bawak ke Hospital Sultanah Aminah. Hospital besar la. Mak kata, orang yang masuk saing-saing dengan mak semua dah bersalin tapi mak tak bersalin-salin lagik.. Mak jalan jalan jalan jalan keliling wad tu.. Ulang alik berkali-kali sampai la ade rase nak bersalin tu. mak terus panggil nurse..

masuk-masuk je dalam dewan bersalin terus plup! Aku keluar.. Mak kata, antara 6 orang anak die semua aku paling lambat nak keluar tapi paling senang nak bersalin. Lepas tu pemalas. haha.. Mak ingat aku bisu sebab lepas bersalin tu nurse tepuk-tepuk bontot aku tak nangis-nangis sampai nurse tu cakap, anak puan mungkin bisu.

Mak dah nangis dah.. Sekali datang doktor tu die tonggengkan aku pastu tepuk lagi bontot aku kuat sikit lah kot, terus aku menangis.. Mesti mak aku rasa suara aku lah suara baby paling merdu dalam dunia time tu kan..hehe.. Aku lahir pukul 2.47 pagi 18 Mei 1988. Berat aku 3.67kg.. Semangat kan.. Tengok lah badan aku sekarang..hehehe

Petang 18 Mei tu jugak mak keluar spital.. Abang aku yang sulung tak mau pegang aku sebab tak comel kata die..sedih kan?

Akak aku kata, dulu  masa kecik-kecik aku takde batang idung.. Pastu abah urut hidung aku hari-hari tu yang ade batang hidung skg ni.. Tu pon kembang jugak..

Aku nyirapppp je ngn diorang ni.. Mentang-mentang mak abah dah takde aku nak tanya kesahihannye. Memain je eh..ish!

Kalau mak abah ade lagi aku nak peluk diorang nak ucap terima kasih sebab dah bawak aku ke dunia ni. Terima kasih mak sebab buatkan nestum setiap pagi sebelum adik pergi sekolah.  Terima kasih abah teman adik belajar malam-malam. Terima kasih mak abah sebab amik adik balik tuisyen malam walaupun jalan kaki. Terima kasih mak! Terima kasih abah!

Esok aku akan berusia 24 tahun.. Aku harap, aku akan lebih matang, tabah dan kuat dalam menangani semua masalah duniawi. Bila aku rasa aku down je aku selalu cakap dekat diri aku, aku kuat!aku kuat! aku boleh!aku boleh!

Selamat ulang tahun kelahiran ROZIANA BINTI SARBIN..


Rabu, 16 Mei 2012

Lambat lagi kot..

Kelmarin pergi kenduri kahwin opismate dekat Pontian.. Lelaki dan perempuan dua-dua orang office aku.. Belah perempuan hari ahad lepas, belah lelaki ari sabtu ni.. Disebabkan kedua-dua tempat tu aku tak tau. dan ditambah pulak dengan ahad ni bestfriend dari kecik nak tunang, jadiknye pergi lah ke belah perempuan saje..

lagi pulak kan kalau kenduri kawen ari sabtu ni memang payah lah aku nak sampai sebab encik tunang koje.. Aku ni macam takde kawan lain dah kalau pergi kenduri kendarat ni memang g dengan beliau je lah..  Kalau dapat poe pon mesti akak aku teman lah kan..kalau die tak nak teman atau takleh teman memang KOMPOM tak gi.. Sadiskan jadik aku.. Makin tua makin takde kawan..

Perjalanan pergi kenduri opismate dekat Pontian kelmarin ingat akan berjalan lancar sebab kampung Encik tunang dekat Pontian kan..Kampung Pulai Sebatang katanye..Berdekah aku gelakkan nama kampung die..Lucah dan buruk sekali..kah kah kah!!

Sekali je Encik tunang tak tau jalan yek.. pastu dengan bijak cover kekurangan diri dengan mengajak kawan die yang memang sah-sah lahir membesar dan mentuakan diri dekat Pontian tu untuk tunjuk jalan sekalian makan tengahari..  Makanan sangat ohsem!sedap terangkat!

kambing blacpepper memang terbaik.. Tapi pedas.. Si Yus dengan selamba duduk makan kerepek n minom air dekat orang penyambut tetamu pastu ade orang datang die pon selamba sambut sekali tetamu tu.. aku ni usya sleeeekkk je mamat ni.. Selamba je die buat macam rumah sedara die yek..kembang kuncup idong aku tahan gelak n malu sekali tau..sabo je ah..

Balik dari kenduri, g econsave beli sabun.. Sabun ni mak dan mak tiri beliau nak buat door gift bagi pihak pengantin perempuan..Aku dah tau pulak kan, tak suprise dah.. Tak de makna nak suprise bagai, semua yang aku buat pon diorang tau..kitorang kan berkongsi idea supaya memasing boleh bagi2 idea yang cemerlang, gemilang, terbilang gituwww..

Destinasi seterusnya adalah pusat Janaan Poket Ohhhooooiiiii aka JPO (Johor Premium Outlet) katanya tengah sale..padahal memang sale 24jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun.. Lalu berdua budak bulat ni pergi carik barang hantaran katanya...

Dapatlah beli enbeg dan juga spect aku.. Murah2 je, tak payah kutuk kendian hari..aku dah gitau awal-awal ni barang aku sume yang sedang-sedang saje..hehe..

Melihatkan aku ni pelik sebab tak de usaha nak carik barang untuk bagi dekat beliau, lalu Encik Tunang tanya dekat aku.. "Oi tunang, ilek je tak beli barang.. Bile nak membelinye..?" Bila aku kata nak raya nanti baru beli.. Die kata, "Cis apehal tak cakap dari tadi? baru sedar lambat lagi rupenye kawen eh..Ni kang ade design baru nak yang baru lak kang.."

Apekah si Yus ni.. Sekarang ni baru bulan 5.. ade bebulan bulan bulan lagi lah nak carik barang tu.. Mungkin die gabra sebab mak tiri die da start buat bunga teloo kot.. Tu die rasa nak dekat dah..hahaha nak terkencing aku tengok muka die time tu..keh3

Isnin, 14 Mei 2012

hadiah dari Masitah..

Setelah dua bulan bertunang, baru aku dapat gambar tunang kelmarin dari photographer.. Photographer adalah kawan aku sendiri..  Kelewatan adalah disebabkan masalah yang tak dapat di elakkan.. Aku memang kecewa sebab lewat tu tapi tak de lah aku mengamuk sebab aku tahu nak cari beliau di mana kan..so still dalam keadaan selamat..

Setelah sekian lama, dapatlah aku tengok hasilnya.. kecewa lagi.. Diam tak terkata.. Tapi masih berterima kasih sebab ada lah jugak tanda ingatan aku ni bertunang.. Jadik lah dari takde...

Disebabkan aku ni jenis orang yang nak kan bende tu cantik.. Sebelum dapat gambar dari Photographer aku lagi aku dah mintak tolong Masitah editkan gambar tunang tu.. kebetulan masa Pieja Pujiedepom mengawan eh mengawen aku dah dapat soft copy gambar yang belum diedit tu.. Aku terus bagi dekat Masitah mintak tolong editkan..

Siyesly memang mintak tolong..tapi bila si Masitah ni upload dekat FB gambo2 tu.. Masya'ALLAH...Cantiknye.. Terus terubat rasa kecewa, sedih semua tu.. Berbunga-bunga terus hati ni..hehehe 

TQ sayang ku.. Nanti kalau ko turun sini atau aku g sana, aku belanja ko makan k? Hasil sangat cantik dan profesional..Aku kawen nanti ko je lah jadik photographer aku boleh? hehehe..Tahun ni takyah bagi hadiah besday lain pon takpe.. Gambo-gambo ni dah macam hadiah dah buat aku.. Janji tak tuntut hadiah..dont worry..hehe

Meh sini aku tempek sikit gambo kat sini supaya korang percaya aku cakap Masitah ni edit gambo lawo..hehehe








Lawa kan kan kan? aku rasa nak print lah gambo ni nak buat 2nd album.. Macih Masitah....


Khamis, 10 Mei 2012

Duit

Assalamualaikum semua...

Kali ni entry damai dan tenang.. Kan dah buat entry penyedap hatikan so sekarang hati dah sedap, minda dah tenang.. Poket je yang tak senang ni sebab takdok wet dah..hahaha

Kemain kata durian runtuh tu kan dah kira-kira dah adik beradik ni semua.. Bawan (abang no 5) cakap, "kalau dapat 1 tiang pon dah syukur nie..Ko ni lah Non (panggilan untuk aku kt uma) nak kawen siap mintak sponsor, tak leh blah"

hahahaha lantak aku lah nak mintak sponsor ke ape ke.. Korang kan abang-abang dan akak aku kan.. Kena lah bertanggungjawap dekat aku ni kan.. Nasib badan lah dapat adik macam aku ni.. bertuah sungguh kan..hahahaha

Aku cakap dekat akak dengan Bawan.. "Kalau Bamie kata 5000 tu bagi 6, dapat sorang 800 lebih kan.. kita up suh die bagi sibu..baru aummm..keh3..kalau die kata nak bagi 2k kita diam, kalau die kata nak bagi 800 kita mintak up..hehehe.. cun kan..:)"

Jahat kan pemikiran aku nie.. Ni semua sebab bang jib umum duit untuk Felda tu lah.. Sebenarnya ade citer lagi jahat, tapi malas nak citer nanti korang urut dada lak.. Kalau dada sendiri takpe, urut dada orang lain kang naya..Pieja urut dada Anne, Anne urut dada mas, Mas urut dada kak miza, Kak miza urut dada Pieja.. Dah jadik bulatan! yeayyy!! tapi SILA JANGAN BUAT!! *jangan buat pon ade letak sila ke?macam ayat suruh lak ek?lantak lah..haha*

masih lagi pasal duit, senin lepas aku dah pergi menganto borang si KWSP nye aduiyai.. Si akak kaunter sangat lembut *walauku mencarik-carik dimana anak mata beliau..hiks! maaf!* tapi akak KWSP beribu batu jauh lagi baaaaaaaaaaik dari akak pejabat agama kelmarin..Akak KWSP suruh tunggu 2 minggu. Tapi aku kan gelojohtaktausabausebabduitkanmanalehsabau aku cek hari-hari kot akaun aku..Kot-kot lah akak tu episen mengalahkan makcikadminkuini..hihihi diam2 tau jangan kecoh2 aku kutuk diorang..hihihi :)

Tadi update status pasal duit KWSP yang tak memasuk ni dekat FB akak aku komen, arini aku dapat duit undi.. hihi best2! tak banyak pon, main pon RM50 je sebulan..so takde lah dapat beribu riban kan.. Tapi Alhamdulillah dapat lah aku beli barang-barang kawen yang tak de tu.. Highlight untuk Encik Gulahati, jangan mintak memahal tau..yang sedang-sedang saja..

wuwuwuuuwww kawen banyak pakai duit ek? sape nak bagi aku duit cakap je nanti aku SMS no akaun.. giler ah desperate ke ape aku ni?keh3.. Aku selalu ingatkan diri aku, kahwin tu penting tapi kehidupan selepas kahwin jauh beribu juta lemon lagi penting.. Guna duit sebaik mungkin, lepas kahwin pon nak guna duit jugak kan.. Betul tak? aku nampak korang angguk2 tu..*ok aku tipu*

Korang tau sangkengkan nak jimat nye tu aku ni sampai pikir nak sanding lepas nikah tu terus.. maksudnya, pas nikah terus naik pelamin tu.. Gambo2 pastu g round salam-salam ngn orang ramai..tak payah kompang, tak payah baju sanding lagik, tak payah semua tak payah!jimatttt...hahahaha

Bukan ape, nanti nak kawen nak kena beli barang-barang rumah pulak kan.. Nak beli ekbok, dapur, mesin basuh.. tu je la kot yang penting-penting kan.. ke korang boleh hadiahkan? Eh cun jugak ni kalau dapat hadiah mesin basuh, esbok bagai ni semua kan.. hurm.. aku dah nampak dah dekat sape aku nak mintak..  Yeayyyy otak jahat makin jahaaaattttt..hahaha

sampai disini saja..bubyeeeeee..

Rabu, 9 Mei 2012

Nota buat PENYEDAP HATI

Aku diam bila ko kutuk orang lain bukan sebab aku pekak..Aku diam bila ko mempermainkan aku bukan sebab aku buta..Aku diam bila ko ketawa kan aku bukan sebab aku dungu..

Aku buat semua tu sebab aku malas nak layan!Kau bukan sape-sape bg aku..kau tak berhak diberi layanan istimewa pon dari aku!

Pada aku ko tak lebih dari seorang SENGAL YANG TAK PERLU DILAYAN!

aku mungkin gemuk, tak cantik, tapi aku tak BODOH!Aku tak bodoh nak kawan dengan ko..Sedarlah..

Sekian, tenanglah wahai hati..

Selasa, 8 Mei 2012

Durian runtuh..Arini asek update pasal durian je lah aku..hahaha

hah! Heboh dekat FB ni memasing update pasal durian runtuh untuk orang Felda ni kan.. Memula blurr jugak.. dah tu tanya lah dekat si Mira, beliau kata dapat 15K serumah.. Peneroka 5K, isteri 5K, anak2 5K.. wahhh dengan anak2 sekali dapat yek..

Alhamdulillah, boleh la aku mintak sponsor aku kawen nanti..hahaha..rosak otak aku, belum papehal dah buat planning..kih3

Seperti yang korang tau, mak abah aku kan dah takde lagi.. Mesti nanti lepas dapat duit abang aku yang menguruskan felda tu akan panggil kitorang adik beradik berkumpul..KOMPEM! tunggu je lah mesej dari beliau nanti..

Aku harap akak lain mak satu bapak aku tu akan ada sama kali ni.. mesti ada kot.. Nak bagi duit sape tak nak kan.. Kalau die ada, boleh lah die tengok rumah yang dah lama die tak jengah tu dan jugak boleh la die semak penyata kira-kira kebun dan rumah tu..

Bukan nye ape, supaya die tau kedudukan kewangan kebun tu.. jangan nak main tembak je kan.. nanti susah sendiri..hihihi

apepon terima kasih kt bang jib dan kak ros.. walau bukan duit bang jib, nak terima kasih jugak dekat bang jib sebab sebarkan berita ni..

Peace yo!

durian..

Selepas memujuk rayu yus, akhirnya dapat jugak makan doyan...hihi..

Kemain mahal sebijik RM25 yek.. Yus asek cakap, rugi lah durian ni mahal-mahal tapi rasa tak pahit sangat.. Dalam angguk-angguk mengiyakan kata-kata beliau tu sedar2 dah nak licin aku kerjakan si durian tu..Stop dulu makan doyan aku sambung makan KFC..

Yus la.. Die leh pulak datang bawak KFC dengan durian kan.. Peh peh peh!! Nikmat lah.. Sambil tengok cruise dekat Danga ni mulut aku tak henti mengunyah.. Konon nak kurus.. caaaiiittt

Eh tapi aku kongsi ayam tu dengan kucing tau.. Kucing-kucing sekitar danga pakat datang berkerumun kt kitorang.. Aku tak teruja sangat dengan ayam, aku teruja dengan doyan je.. Seb baik kucing ngepaw ayam je tak ngepaw doyan kalau tak memang i tak pandang u kucing!hahahaha gila kedekut..

Sambil berkongsi rezeki dengan si kucing-kucing ni aku sempat pesan dekat kucing.."meaw meow semua doakan aku murah rezeki tau, aku nak kawen ni.. Doakan segalanya dipermudahkan yek..?"

Agak-agak kucing tu doakan tak?

Isnin, 7 Mei 2012

Mimpi...

Kelmarin aku ada mimpi dapat peluk mak.  Bila aku cerita dekat akak, akak gelak kan je..cisss

Macam ni mimpi aku yek.. Lokasi dekat kampung, suasana macam  masa aku sekolah menengah  gitu.. Masa-masa tengah rajin riki-riki keliling kampung naik moto..

Tengah jenjalan tu tetiba macam nampak mak lari.. Eh betul ke mak aku ni? kata aku dalam hati lah.. Aku kejar kejar kejar sambil panggil-panggil mak aku.. Sampai nangis-nangis lah kan sebab maka ku tak toleh pon..

Tak putus asa ni aku kejaaaaarrr sampai dapat.. Eh mak ade je duduk dekat rumah die.. Apesal aku tak perasan? Pastu tanya mak, "mak, bukan mak dah takde ke?apa mak buat dekat sini?"

jeng jeng jeng.!!! tau mak aku jawap ape?

Tak jawap pon!

Pastu atuk aka mak kepada bapak tiri aku cakap, "pak tiri ko tu tak bagi mak ko balik ke rumah korang lagi.. Tak bagi jumpa ngn korang ni semua lagi. Sebab tu die palsukan kematian mak ko supaya ko tak carik mak ko ni lagi..tetiba ko jumpa lak.."

Kompius aku dengan penerangan atuk aku tu.. Dah la tetibe muncul..ajaib..ajaib..

Pastu dengan tak menghiraukan keadaan sekeliling, aku peluk mak aku.. mak aku elak lak ai.. tapi dapat peluk jugak lah kan..

Aku tersedar sebab terkejut dengan suara sendiri yang menjerit panggil "mak! mak!".. Dengan suara sendiri pon terkejut kan, walhal suara aku merdu je..hehe

Dah sedar tu tengok jam baru kul 5.15 pagi.. terus sedekahkan Al-Fatihah untuk mak dan abah..

Al-Fatihah untuk ibu bapaku Sarbin bin Sarpan dan Badriah binti Sumadi, Ampunilah segala dosa-dosa ibubapaku, kasihanilah ibubapaku sebagaimana mereka mengasihaniku semasa kecil...Amin..

Khamis, 3 Mei 2012

ohooooiiii hoi..

sekarang ni yang tak ada adalah karaoke..akak aku kata tak payah..abang aku pon kata tak payah..so kita sepakat kata NO!setakat hari ini..

Penyokong terbaik..

Sabtu lepas aku tengok anak-anak sedara aku main Kriket peringkat negeri.. Ada dua orang yang main tu, Hakimie dan jugak si Haikal..

Diorang ni main dari hari jumaat tu lagi, tapi jumaat kan keje so aku tengok hari sabtu je lah.. Tak pernah tahu macam mana lah main si kriket ni, walhal dah banyak kali dah tengok diorang ni lawan kan..

Sabtu tu diorang ni ada dua game. Belah pagi Daerah Johor bahru lawan Daerah Segamat. Kejap je aku belajar kt mana dapat markah, dekat mana kita untung, pukulan six macam mana, pukulan four macam mana semua lah.. Ok time belajar senyap-senyap je ucu ni, sekali ucu dah expert hah amek kau..Suara die saje saje yang dengar..hahahaha

Segamat balik awal sebab kalah dengan JB.

Petang diteruskan pulak dengan game lawan Kluang pulak. Sementara nak tunggu game yang pukul 3 petang tu, kitorang lepas sampai tido ngorok-ngorok dekat Hutan Bandar Mutiara Rini. Syok wooo.. Sempena lawan ngn Segamat pagi tu, kitorang lepak dekat Rumah Mini Segamat.. Sangat best.. Semua rumah dekat Segamat ade pangkin ke? Tak pernah sampai Segamat..Teringin lak..

Petang tu game dengan Kluangman pon JB menang so, Kluang pon balik jugak.. Hebat la JB pegang rekod tanpa kalah ni..Keterujaan ucu makin membara-bara sampai rasa tak mau pergi kenduri kawen ahad tu.. hahaha punye lah excited terlebih si ucu ni, sepak kang baru tau..


Ahad lawan dengan Pengerang.. Serba salah rasa nak sokong JB sebab kampung  ku dalam daerah Pengerang kan.. Rasa macam pembelot pulak.. tapi dah ade darah daging main untuk JB, haruslah sokong si JB..hehe

Ahad tu game dua kali jugak, pagi lawan Pengerang macam aku cakap tadi pastu belah petang lawan dengan Muar. Semua menang.. Rugi tak dapat tengok sebab masa tu tengah pergi kenduri kawan Yus dekat ULU Tebrau.. Memang betul-betul ulu lah.. Jauh gila kot!Berjam-jam jugak dekat sana, tapi best lah sebab kawan-kawan die semua gila-gila otaknye..=D cuma penat berdiri je, hujan lebat gila kan..Orang ramai stuck tak balik-balik..Macam kitorang lah..hahaha

Nak dijadikan cerita, hari sabtu tu hari yang paling paling paling buat abang ipar ngn akak aku bangga lah sebab anak die si DannielHakimie di lamar jadik pemain skuad elit persatuan kriket melayu.. hujung bulan ni ada game dekat UKM Bangi (ps; masitah tumpang tido uma eh...haha)..

Orang tu siap datang dekat abang ipar aku cakap camnie, "Encik Zul, ayah Danniel ke?Saya ni datang nak melamar anak Encik masuk Skuad Elit.."..Kembang kuncup idong abang ipo ngn akak aku.. Idong yang sedia kembang bertambah-tambah kembang nye.. Kelab ni bawah Majlis Sukan Negara, kalau keputusan UPSR die ni nanti dapat sekurang-kurangnye 2A die dapat masuk sekolah projek kriket negara.. kira main untuk negara lah pasni..

Akak aku dengar macam tu sampai menangis.. Tangisan kegembiraan lah.. Die kata, walaupun anak die ni tak nampak pandai sangat dalam pelajaran, mungkin anak die tak jadi lawyer, doktor atau jurutera.. Tapi jalan die dah nampak dah..  Biasiswa ditanggung penuh oleh kerajaan..

Aku pon bangga dengan anak sedara aku nie..bekerjaya di usia muda.. Alhamdulillah rezeki die.. Semoga die tak lupa diri..

bulan 6 nanti ada Kejohanan Kriket MSSM, Johor jadik tuan rumah.. Jom lah tengok reramai.. Gerenti best..hehe

Rabu, 2 Mei 2012

Bila duduk di kaunter..

Isnin lepas aku pergi Pejabat Agama Johor.. Nak beli borang menikah.. Atas nasihat kakak Pujiedepompomgurl untuk beli borang awal supaya nanti aku boleh faham dengan bijak lagi cerdas dan cergas..Bukan macam tu, Pieja suruh beli borang awal supaya aku boleh study betul2 nanti dan mengelakkan kerja dua tiga kali..

Pieja pon ade suruha ku tepon dulu sebelum pergi tanya apa yang perlu di bawa..Aku dah tepon dah..Die kata bawak ic aku je.. Kalau nak belikan borang nikah bagi pihak lelaki pon pakai ic aku je, sebab beli sekali kan so sertakan satu borang sahaja..

lepas 2 minggu aku tepon tu lalu pergilah aku ke Pejabat Agama tu senin lepas kan.. Sampai dekat situ no giliran aku 4100, masa tu baru sampai 4094..4094 tu pasangan lelaki dan perempuan lah, die datang sekali..

kaunter yang jual borang nikah cuma kaunter 7..Jadik pandangan aku memang tertumpu dekat kaunter 7 je..memang kasar dan lantang lagi kuat suara akak kaunter 7 tu yek.. 4094 kena marah sebab tak sediakan duit dan ic masa nak beli borang, aku cepat-cepat keluarkan ic dan duit RM10..Pegang kuat-kuat sekali dengan no.giliran aku..

Sampai giliran no 4095.  4095 ni perempuan, die datang sorang.. Die ada tanya, lepas amek borang tu nak buat apa, lepas tu nak buat macam mana semua..memang tak dengar sangat suara akak 4095 tu.. Tapi akak kaunter masih jawap dengan lantang dan menjerit-jerit.. Lepas tu die suruh 4095 ni tunggu dekat tepi sebab banyak tanya kan, die nak layan orang lain dulu.. akak 4095 ni pon duduk dan tunggu lagi..

4096 pasangan laki pompuan..masih jugak kasar..4097 pulak lelaki, india muslim.. ada satu ayat akak kaunter ni dekat brader ni yg paling biadap sangat.."eh awak nanti nak datang nikah dekat sini jangan pakai macam ni pulak (Tshirt dan seluar jeans) kena pakai baju melayu tau" dengan nada kasar die tu lah..aku yang dengar dari jauh ni ngucap panjang..malu lah orang tu die cakap macam tu..

Tiba-tiba akak 4095 ni menjerit, "eh ko ni tak reti senyum sikit ke perempuan ah?dari tadi aku pandang je ko ni, cakap kasar macam bagus je ko duduk kaunter layan orang macam nie??Ko tu perempuan, keje dekat pejabat agama lagi, macam ni cara ko layan orang?aku malu lah tengok ko ni, aku malu jadik perempuan bila pandang perempuan macam ko ni layan orang tak ada adab!Patut aku tak tahu ko tunjuk lah, ni orang-orang yang datang beli borang kawen ni bukan kawen hari-hari yang ko nak tengking-tengking je ni..Dah keje ko terangkan dekat orang, ko terangkan lah betul-betul"..

Malangnye yang menaikkan lagi kemarahan akak 4095 tu adalah akak kaunter tu menjawap.."orang lain ok je, die ni je yang tak pasal-pasal kenapa entah.."..Makin teruk lah akak 4095 tu maki hamun die..

Macam seram sejuk jugak aku bila ada dekat situasi tu.. Mula-mula aku memang ada niat nak tegur akak kaunter tu bila aku dah beli borang nanti supaya perlahankan suara die, sebab die cakap sangat kuat dan memalukan setiap orang yang pergi ke kaunter tu..macam orang yang datang tu bengap sangat je..Tapi bila die dah kena marah dengan akak 4095 teruk macam tu sekali aku rasa, cukup lah sekali je hari ni die kena tegur, kalau kena dua tiga kali kang mau jatuh keyakinan diri die..hehe

tak lama lepas tu sampai pulak giliran aku, 4100.. Aku dah siapkan ic, duit Rm10 dan jugak no.giliran.. Niat memang nak beli borang untuk aku dan jugak Yus.. Tapi die cakap, kena bawak ic Yus.. Masa aku call tak pulak cakap macam tu.. dah terpaksa aku sound jugak die se das, "kelmarin telefon cakap tak payah, dah datang kata nak pulak.. Ni saya tak bawak awak senang-senang je suruh datang lagi kan.. Buat keje tu lain kali betul-betul lah.. Awak semua ni buat masa saya macam murah sangat je nak buat satu keje dua tiga kali.."

nasib lah akak kaunter 7, Pejabat Agama Islam Daerah Johor Bahru (30 April 2012, 3.50 pm).. Saya marah kerana benar.. Mencarik jugak kotak aduan kepuasan pelanggan, tapi tak ada.. Kalau ada memang saya dah buat aduan time tu jugak..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...