Khamis, 30 Disember 2010

hepi new year


keep caunting bebeh..


welcome 2011 and gudbye 2010..semoga 2011 ini berjalan tanpa episod duka lagi..aminnn


Hepi besday sayang




Selamat ulang tahun yang ke 23!

Khairul Fahmi Si Penjaga Gawang Malaysia yang.....



Safee si pujaan hati

dapat Best Scorer aw..Tahniah wak..Awak jaringkan goal dengan bergaya sekali walo kengkadang buat muke pelik..jangan marah wak..hihi

Rabu, 29 Disember 2010

Comel




Sedang membelek-belek gambar Anugerah Skrin dekatBeautiful nara.. Terjumpa gambar nie pulak..cute lah sangat-sangat..Tersangat ok! Lagi gambar di SINI



Isnin, 27 Disember 2010

ARTIKEL MAMPU



TINJAUAN KE ATAS AMALAN SENYUM DALAM PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN SEKTOR AWAM Senyuman merupakan permulaan bagi mewujudkan hubungan yang positif di antara penjawat awam dan pelanggan di dalam memberikan perkhidmatan. Ia boleh menyampaikan mesej kemesraan dan keceriaan. Amalan senyum semasa menyampaikan perkhidmatan bertujuan untuk memastikan setiap perkhidmatan yang diberikan memberi kepuasan dan kesan positif yang mendalam kepada pelanggan.

Double meaning..

DS SAMY VELLU who will be always remembered

.

.

DS Samy Vellu finally and officially resigned from his post of the longest MIC President ever live, after leading the party for almost 31 years.

.

The Malaysian Insiders has its story, here . Frankly, I will miss him very much especially for all his funny quotes he made all these years.

ENTRY INI KHAS UNTUK HALIEM



Walaweh..siyes ar...Halim dah menikah! Senyap-senyap je yea..takde pon hantar kad... Kite sekampung kot lim, ko tak ingat dah uma aku kat mane? Tapi mungkin jugak lah, sebab abang aku ade pasang lampu dekat beranda uma aku, mungkin ko dah tak kenal.. Tapi ko memang hampeh..

Temuduga...


Ada 4 calon temuduga. Mereka di beri soalan bonus oleh penemuduga.

.

.


Penemuduga : Banyak-banyak bende, bende apakah yang pantas?

.


Calon 1 : Kelip mata. Belum sempat kita sedar, kita dah kelipkan mata..

.


Penemuduga : Bernas jugak tue..

Jumaat, 24 Disember 2010

tag

Walhal saya ade beberapa tag dari cik Pepel Puan wannabe..

tapi saye tiada selera mahu menghupdate belog lately..

Cik pepel, nanti saya senang saya buat yerk..hihihi

1000 kali cinta




ingat tak aku ade buat entry pasal aktiviti-aktiviti yang aku buat pabila pulang dari keje kat SINI

Selasa, 21 Disember 2010

Aku



Lama nya tak update belog nie..cian..suram sunyi dan sepi je belog aku ni dah.. Alkisah nyer macam nie, Cik tuan tanah ni bizi sikit kebelakangan nie.. Ceh3..ayat macam lah aku nie dah jadik bisneswomen ke cat women ke kan, padahal bizi dengan hal dunia je pon..

Jumaat, 17 Disember 2010

Kenduri Minggu ini



Hujung-hujung tahun nie ramai sungguh pasangan bercinta memadu kasih, eh salah! Menamatkan zaman bujang... Jangan tanya aku bila lagi sebab aku bukan BERcinta tapi BENCIta.. ***sedih!***

Khamis, 16 Disember 2010

kadang-kadang

.

.

Kadang-kadang seronok jugak duduk dekat sini, kerja takde masalah tapi orang-orang nyer bermasalah. Semakin hari semakin ramai yang berperangai pelik. Malas nak fikir tapi kadang-kadang terpikir jugak, dan yang kadang-kadang tue buat sakit hati yea.. Dan kerana sakit hati itu, aku nak pindah dari sini oleh itu berusaha lah yan!!

Jumaat, 10 Disember 2010

Takde tajuk boleh?

Korang tahu tak sang internet dekat opis nie baru je boleh elok hari nie... Hari- hari yang lepas tak berapa nak betul.. Biul sikit.. Akibatnya aku yang meroyan tak dapat BW dan tak dapat ngedet blog aku nie ha.
Setelah cubaan ke 150 juta kali baru lah berjaya. Takpe orang kata usaha tangga kejayaan. Ni lah hasilnya.. Dapat jugak aku bukak blog nie.. Macam kejayaan besar je kan.. Haruslah kejayaan besar sebab aku tak de keje sangat..
Jumaat lepas aku balik kampung. Hajat hati nak menghabiskan hujung minggu dengan keluarga itu sudah lah pasti, dah tue nak pergi kenduri dua pupu a.k.a kupu-kupu dan jugak kenduri kahwin Kak Zila membe opis nie. Bila tiba je hari tersebut tak jadik pulak sebab Mak cik dan Pakcik dari kampung datang lawat kitorang. Terkejut jugak sebab tiba-tiba je dah tu mengena pulak time kitorang adik beradik berkumpul semua. Mak Ngah memang power ar. haha
Hajat jantung pulak balik kampung nak buat suprise dekat sang kakacih.. Tapi die ade keje yang tak boleh menoleh sedikit pon dekat aku.. Sedih tol.. Ingat just nak jumpa lepas tu bagi hadiah annyversary + besday die yg bakal tiba ni, tapi die bizi pulak kan.. Kuciwa lah jugak sebab cuma bagi tepi jalan je.. Bagi hadiah terus blah masuk hiway, drive tanpa henti balik Putra dalam suasana hujan seakan mengerti perasaan sayu di hati.. eh! stop2... dah macam novel Masitah pulak banyak madah berhelah..hehehe
Weekend nie tak macam yang sudah-sudah yang pasti penuh dengan kebosanan kalau aku tak balik kampung.. Sebab nya minggu nie family aku datang ke kediaman mewah aku nie.. Oleh yang demikian minggu ini pasti dipenuhi dengan aktiviti penuh kasih sayang, bunyik macam aku nie ketandusan kasih sayang je kan..? Memang pon.. Sejak mak aku ikut abah aku pergi "outstation" nie, sedih, sayu, pilu, sume ade.. Terase kosong je jiwa nie, tu lah jadik bile aku nie terlalu bergantung harap pada mak aku.. So lepas pemergian mereka akak dan abang-abang lah tempat aku mengada-ngada.. Tak cukup tumpang kasih sayang dekat diorang laki bini dan anak beranak, Mak mentua, Pak mentua diorang sekali aku sapu.. Pedulik hape aku.. Ade aku kesah? hahaha
So, weekend nie aku mengharapkan dengan kudrat dan belen gaji yang ade aku dapat lah memuaskan hati serta perut diorang. Soklan aku untuk korang... Ape aku nak masak nie???? Ke aku perlu serah kan je pada yang pakar? Harpick! eh bukan akan aku lah kan.. Akak masak sebijik macam mak, very the sedap!hehehe
Cakap pasal masakan mak teringat pulak si masitah mintak resepi sate goreng.. nanti aku bagi keyh.. Ko dah masak kalau jadik dan sedap, post kat aku sikit.. Kalau tak nanti bile ko buat lagik tak jadik.. Faham tak!!?? hahahaha

Khamis, 9 Disember 2010

B O R I N G


KAMUS HEROKU



Kenapa HERO? Hero merujuk kepada anak-anak sedara aku yang semuanya penjantan-penjantan tangguh belaka. Anak sedara aku dah 7 orang beb, sume lelaki.. Dah satu team futsal dah tue.. Buahaha



Umum mengetahui ( ayat pekse SPM takleh bla ) aku belum tawen lagik. Jadik nyer aku yang perangai macam kanak-kanak eh bukan! aku yang sukakan kanak-kanak nie turut menjadi orang kuat dalam membuli anak-anak akak dan abang-abang aku nie.. Hahahaha!!(ketawe kejam!)



Dekat bawah nie suma ayat dan istilah-istilah anak sedara aku:





Ajjebi maksudnya Cicak
Appum Awoh maksudnya Masjid


Tercekuali maksudnya kecuali


Dadin maksudnya mandi


Ham maksudnya pedas


Kesali maksudnya sekali



*Banyak terbalik-terbalik kan? Sebab budak-budak nie lidah terbelit-belit tu yang lintang pukang ayat diorang sume..huahahaha.. Banyak lagik sebenarnyer, nanti lah aku fikirkan lagik..hehe



Isnin, 6 Disember 2010

Alahai anak...


SITUASI 1


+Seisi keluarga pergi keluar carik makan..


Si ayah : Jom kita makan dekat kedai polan polan.. makan dekat situ sedap.. kita nak, die makan..(diam kejap carik idea betulkan ayat yg salah tue..) Eh! kite nak makan, die boleh buarkan..

Si anak : Kite nak, die makan? Kite yang nak, die yang makan kan? Macam mana tue? Sambil gelak-gelak kan ayah die..



SITUASI 2


+Si anak baru balik kriket, nak mintak mak belikan seluar sukan..


Si anak : Ma, esok cikgu suruh pakai seluar sukan warna hitam. nanti mama beli kan ea? Secepat kilat mama belikan.. Kilat berdentum je mama terus pergi beli.. hahahah

si mama : Tak sempat nak cakap ape..


Nota** Bebudak nie masa kecik2 nak pandai cakap, suke je dengo die cakap tapi bile dah pandai sangat bercakap geram pulak.. mak ayah dah kena otet otet je.. haha

Jumaat, 3 Disember 2010


Mengapa kau pergi,
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu,
datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
aku sangat mencintai dirimu,

Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu,

datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
aku sangat mencintai dirimu,

Semoga engkau kan mengerti,

tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai,
akan indahnya cinta

Maaf sungguhku tak bisa,
untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai,
akan indahnya cinta

Khamis, 2 Disember 2010

:))

Surat Pertukaran dah sampai ke JPA..
Alhamdulillah..
JPA, tolong consider cepat sikit.. Saya nak balik Johor.. Perkataan Putrajaya itu tolong buang dari situ..
Mekaseh

Kegiatan seharian semingguan



Sekarang selalu sangat hujan.. Memang sejuk giler...



Tapi saya tidak tidur petang sudah.. WADEPAK?? tak caye kan.. Yea memang dah tak tidur petang nanti boleh giler..Tapi mak aku kate, sebenarnya orang tua-tua tak kasik tidur petang bukan sebab boleh jadik giler tapi, tak nak tidur sampai terlepas asar.. *INSAF










saya akan sampai rumah dalam 5.15 ke 5.20.. Masuk2 umah on TV9 Dihati, ade Spongebob.. Pasang tibi kuat2, pastu pergi mandi.








Lepas Spongebob ade Upin Ipin 2 minit, pastu citer nie. Semalam buat review citer nie dekat Indon dah habih dah, ade 200++ episode die ko tawu?? Dan sekarang baru Episode 158 kalo tak salah.. Berbulan-bulan lagik nih..urgh






Lepas tu sambung citer ni pulak.. Si Budak Pupel ade buat review citer nie, tapi i tokleh kumen...








Suwet kan diorang...i like..huhu






Budak pepel, maapkan sayerk sebab walopon kamu sudah ajarkan cmne nak kumen, tapi saya masih tidak buleh kumen..*cis betul2 buta IT! Sebab saya punyer view takde yg macam kt bawah nie... Ade yang menmbebel tu tapi comments tiada yea..huk3 sedih..Padahal saya nak kritik awak giler-giler nie..buahaha




habis sudah, pergi solat dan ngaji kejap. Duduk rumah sorang-sorang harus rajin ngaji supaya momok tak masuk uma.. Dah tue doa cepat-cepat dapat tukar balik JOHOR!! bile nak dapat nie..?penantian satu penyiksaan tahu!!!




Lepas tue, pukul 8 sampai 8.15 tengok Buletin Utama tibi3..Tengok 15 minit cukup... Sebab lepas tue sume berite yang belum tentu best dan betul..muahaha

Lepas tue tengok katak, eh! Putera Katak nie ha.. Lagenda ke dongeng eh? Dongeng rasenyer, ade ke orang kena sumpah jadik katak for real? Lepas tu barulah main game kt tepon or laptop tu pon kalo takde citer best lah kan.. Lepas tue tidurrrrrr...zzzzzZZzz.. Lepas tue kan, ulang balik langkah yang same sepanjang minggu.. Gila bosan jadik aku..hahaha

AMARAN : Jangan tidur lama-lama nanti toksin berkumpul di hati! Cukup sekadar cukup rehat tapi bukan rehat puas-puas..





Gigi




Bila gigi saya ngilu, maknanye gigi saya rosak..urgh!

Rabu, 1 Disember 2010

Dannielhakimie



Budak ini tengah training kriket untuk selection wakil Malaysia.. Budak ini? Pening.... Pepon ucu bangge dengan pencapaian ko bang! Do the best!! caiyok2!! Tunggu kepulangan ucu taw, kalau abang terpilih nanti ucu belanje naik kete power ucu tue.. Ok la tue kan, bukan senang nak dapat naik ferrari tue, insan-insan terpilih je yang dapat naik.. Kire abang nie bertuah lah..bahaha



Nampak pendek je, memang pendek pon..Baru 10 tahun..Tapi cita-cita die nak lagi tinggi dari aku katanya.. Aku tahu saat itu pasti akan tiba, sebab Appeton Teen Grow dah tak mujarab dekat aku.. Korang ade ubat tinggi tak? Nanti bile anak-anak sedara aku nie dah bujang-bujang semua, kompem aku kena buli lagi teruk dari sekarang kan..cis.. Sadis nyer hidup aku..


Mendongak


Kenapa awak jalan mendongak? Awak ingat awak sempurna ke?
Kenapa awak jalan mendongak? Awak tahu tak yang awak nampak macam sombong?
Kenapa awak jalan mendongak? Awak macam merendah kan orang lain tau tak?
Awak cantik (cume muka lubang-lubang sikit je, *maap*) tapi kenapa awak mendongak seperti orang lain adalah tidak sempurna pada penglihatan awak?
haihhhhh...

SPEED TYPING



Aku tengah giler menaip sekarang nie.. kalau nak cuba kelik SINI..




Menaip sampai berpeluh-peluh tapak kaki pon baru lah dapat 48 paling tinggi, tu pon dah sehari suntuk! Appagom!! Nie kalau Puan Zubid tahu nie komperem die suruh aku amek balik kelas menaip die kan...



K lah aku nak cuba lagi dan lagi dan lagi sampai aku bangga dengan pencapaian yang aku kecapi..k lah nak menaip dah nie, BYE!

Isnin, 29 November 2010

Kamus JOHOR


Aku sebagai warga Johor bangge dengan Johor nie.. Sebab walau pon takde slang tersendirik tapi Johor banyak istilah-istilah yang kadang-kadang keluar kalau orang lain dengo kompem tercengang kejap..

Saje je carik2 n3 pasal Johor tercinta tetibe terjumpe belog nie..Nie sume aku dapat kt
SINI lah..


A

Alat²- semata² (eg. makan nasi alat² - tanpa lauk)

Anu- apa² yg lupa apa bendanya, BUKAN MENCARUT


B

Basan- diguna pakai seharian

Bengkak - lembab (slow, bukan basah)

Berdano - kotor berdaki

Berdecet - (frasa: tak berdecet) - tak berbunyi langsung

Berdempeng - bergema

Berdene - (frasa: cair berdene) - cair sangat

Berendut - bercinta, dating²

Bergenggeng - melekat

Berkat - lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = bontrot (Jawa)

Berkelon - baring bermanja² (biasanya anak dgn mak)

Berlegai - rehat, bersenang²

Berlengas - melekit (badan)

Bersanggor - pit stop di rumah jiran sblm berarak ke rumah pengantin llki, utk tambah² bedak atau betul²kan kain samping

Bersesoh - kecoh

Bertandak - berjoget

Bertangkup - (frasa: muka bertangkup) - muka masam

Berteromba - lari/kejar laju²

Beskot - biskut

Bigor - gila²

Biol - gila

Birah - sosial/meriah (ie. anak dara)

Bobos - berlobang/tembus

Boncah - boros

Bontrot - lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = berkat (Melayu)

Boyak - gemok

Budek-Pekak

Bulor - rabun/buta

Bulu Selai - ke sana sini tak tau diam

Buragas - budak lasak tahap mcm anak jin

Buran - bambu, marah cukup², brainwash


C

Cecah - cicah

Cecak - cicak

Cemplang - kopi tak cukup pekat, weak coffee

Cendekel - kedekut

Cengeng - senang nak nangis

Conet (/cenonet) - benda kecik


D

Debik - pukul

Dedor - badan panas pra demam

Deras - cepat


E

Ek - kan (eg.cendol tu sedap ek)Ek - penyedap ayat soal (eg.kenapa mahal sgt ek)

Epok² - karipap


G

Gebor - selimut

Gedoboh - baju yg besar, longgar

Gemeng - pening/high satu macam

Gembeng - kuat nangis

Getek - gedik

Godak - kacau, gaul

Gogop - minum terus dari teko/jug

Gonjol - gila², bordering into gila


H

Hagol - hantuk

Hambat (/perambat) - kejor*

Hampor - karpet

Hapah - 'apa' dlm bentuk negatif (eg.hapah pun tak tau)

Haus - dahaga

Herot - senget


J

Jemput² - cucur, cekodok


K

Kantung - beg berupa sarung

Katup - tutup

Kebaton - keras

Kebelai - lapar sgt sampai terlepek

Kebotong - kenyang sgt sampai terlepek

Kebukun - nasi tersangkut kat tekak sbb kering sgt

Kecur- terliur

Kejam - pejam (mata)

Kejor* - kejar

Kelesa - pemalas

Kemahak- tamak, nak sangat

Kemamor - gabra, gelabah

Kemap - tutup mulut tak mau bukak

Kemek - lekuk

Kememe - senang nangis

Kemproh - buat kerja tak senonoh, clumsy

Kemut - kedekut

Kepingin - teringin

Kerenyam - picit dengan geram

Keruk - garu

Kesarok - kelakuan over, mcm kena rasuk

Keseret - refer kebukun

Keset - malas

Ketengi- org bersalah buat muka tak bersalah

Ketetel - laju, ligat (lari)

Ketil - cubit

Kokak - low class

Kokel - ratah tulang

Korek - (ie.korek pensel) - asah pensel

Koro - Buruk


L

Lat - selang

Lelor - heret

Lemban - lembab (slow, bukan basah)

Lembek - tilam

Lemor - masuk angin

Lepak - penat sangat

Lidas - lidah pedas (eg.lepas makan nenas)

Lintang kedak - tunggang langgang

Lokoh - low class

Lokos - (frasa: basah lokos) - kuyup

Longkah - senang tanggal, tak lekat (eg.rambutan, kahak)

Longkom - (frasa: pinggan longkom) - mangkuk

Lunyai - hancur


M

Medu - manis sangat

Meladung - air/kuah yg byk, bertakung

Melantong - busuk

Melengkor - baring² takde faedah

Meleset - duduk dekat² gesel², melekap

Melesir - (frasa: tawar melesir) tawar sangat

Membayak - gemok melimpah

Memberot - buang air besor

Membeser - buang air kecik

Membongkor - menyepah

Menais - melekit (makanan)

Mencodak - mencanak naik

Menebeng - menempel tunjuk muka

Mengekor - asik ikut org ke mana²

Mengeletis - gatal (ie.anak dara), bukan gatal itchy

Mengelinjang/melinjang - ligat main tak sador diri

Mengelenyor - tak tau diam

Mengempor - beralih dari straight line, melayang, menyenget

Mengeteh - minum² kat kedai

Menggelatuk - menggigil

Menggelupor - gelabah

Mengiler - kempunan

Mengompol- kencing malam

Mengonyel - mengunyah

Menjajor - tak tentu arah

Menjejes - tumpah sikit²

Menjelor - baring tak buat apa² kerja

Menjeng - mengada²

Menjengkit - berjalan, berpoya-poya

Menonong - jalan laju tak pandang kanan kiri

Menotos - menitis dlm volume yg banyak

Mentel- mengada² manja

Mentong - makan lagi

Menyasor - sesat

Menyelanak - merayau

Menyelongkor- menyelongkar

Menyendor - berdengkur

Menyusor- cari akal apa nak buat

Mereban - tiba tempat yg tak dituju

Meremut- banyak/ramai

Meropes - suka membelek benda (esp.barang org lain)

Molor- longgar


N

Nengok - tengok

Ngempeng - bermanja² dgn melekapkan badan

Ngigo - mengigau

No- benar, sangat

Nyonyot - hisap


P

Padah - sangat (eg.padah malas nak lipat baju)

Pang pang alang - bingai

Panggil - kenduri kawin

Pakkal - nasib/nasib baik

Pasor lambak - pasor malam

Peel - perangai tak elok

Pekung - busuk

Penanggah - ahli rewang, team yg menolong masa kenduri

Pengkor - kaki cacat

Pengor - bodoh sangat

Penyek - pipih

Pepah - pukul

Perambat (/hambat) - kejor*

Peroi- bodoh, peghak, bongek

Pesek - hidung tak mancung

Perun - bakar sampah

Potel - patah


R

Rengsa- sakit badan esp. masa demam

Retas (/tetas) - jahitan baju terbukak

Rewang - gotong royong utk kenduri

Roti prata - roti canai


S

Sador - sedar

Saing - sama², together

Sangap - menguap

Santak - hingga (masa) eg.tidor santak ke ptg

Sarap - sarapan

Sebeban - benda yg banyak

Seluor katok - seluor pendek/dalam

Sememeh - comot

Sendeng - senget

Sendo - debab

Senggayut - bergayut

Sentol - montel

Semangka - tembikai

Seri beri - sepadan, sama naik


T

Tegak- terus (jalan)

Teket - tiket

Telap - botol/balang bertutup

Tepen - mangkuk tingkat

Terbose - (frasa: perut terbose) buncit, terkeluar

Tercongok - tercatuk

Tercopong - tercengang

Terjal - terlampau nakal

Terjengol (/menjengol) - muncul tiba²

Terjojol - terkeluar, tersembul

Terkemut² - buat benda lambat²

Terkeseng² - jalan/buat sesuatu lambat²

Terkonteng² - sorang² takde kawan kat sesatu tempat

Terpeleot - terseliuh

Terpeleset - tergelincir

Terpentong - terketuk, terhantuk

Terponggeng - (tidor/baring) meniarap yg nampak punggung

Tersentil - terkeluar sikit

Tertonggoh - duduk tak gerak²

Tiba - sampai

Torek - pekak/sakit telinga yg bernanah

Tutuh - takik dgn parang


Die ade sampai T je.. Korang JOHOREANS yang lain kalo nak tambah boleh lah tambah dekat komen yea.. Istilah-istilah dekat atas nie banyak jugak yang aku tak tahu.. huhu

Lagi, lagi dan lagi..


Huhhhhh!! Tensen betollah!!!
Pagi ni ada Latihan Penggunaan Sistem terbaru opis nie.. Sistem lagi..Banyak betul sistem lah..Sistem itu sistem ini...Pasni nak carik baju, kasut, tudung semua pakai sistem.. Canggih manggih dan leceh lah!! Jangan salahkan saya kalau saya tak terhupdate yea, kerana saya cuma insan biasa-biasa saja..

Jumaat, 26 November 2010

JANGAN MERAJUK..


Die merajuk kerana aku tak dapat berjumpa die minggu nie... Lalu die pun berlalu sekali lalu je meninggalkan aku..





Ketahuilah bahawa duit aku tak de sebanyak ini untuk berjalan dan bersiar-siar dengan mu..sob3(sedih pulak)



setakat nie cume ade segini je..srot3 (syahdu nyer..kesian kt aku)



Sebab dah beli pisang goreng buat orang-orang yang bertamu bukan sepinggan..Tapi 3 pinggan taw.. Yang penoh-penoh camnie, plus teh tarik lagik.. uhuk3 (tapi tadi saye songlap 4ketul sebab lapar sangat..Tak tahan..lagik2 time beli tadi tengah panas..Ai tergoda u)



Tapi bukan nak cerita pasal pisang..Aku turut bersedih dan mengalirkan air mata tiada henti nya masa tulis n3 nie.. Tak tak.. Bukan aku gembeng tapi aku memang menderita sebab tak dapat balik kampung bersamamu..Maafkan aku...owwwhhhhhhuuuu(tisu pleaseeee)



pedih pilu hatiku sambil mendengar lagu Aku bukan aku dari Tilu nie maka bertambah-tambah lah pilunyer..sroootttsrotsrottttt(hinguih meleleh lak..)




Selamat jalan romeoku si Plusliner yang gagah.. Doaku mengiringi perjuangan mu. Kirim salam dekat JOHOR, nantikan kepulangan ku!! Ai sedih tak dapat balik kampung u... Bos cepat ganti duit saya!!huuwaaaaa..



p/s:tadi ai makan Mc chicken supreme yang so juicy, so tasty, our fevret fantacy!

tapi takde lah enak mane pon..Ai totap gemor kan my amor Spicy Chicken McDeluxe!

Portal KSM



SKIM PAMPASAN GANTI PENDAPATAN


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan mewujudkan Skim Pampasan Pemberhentian Pekerja mulai Januari ini bagi menjaga kebajikan mereka yang kehilangan sumberpendapatan secara tiba-tiba selepas majikan gulung tikar.


Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, skim itu akan memberikan bantuan kewangan bulanan sementara untuk golongan yang kehilangan pekerjaan meneruskan hidup.


"Skim ini hanya akan membantu mereka untuk jangka masa setahun atau dua sebelum sistem bantuan yang lebih baik diwujudkan bagi keperluan jangkapanjang,'' katanya selepas merasmikan program My Career Fair 2010 (MYCF'10) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.



*Sesiapa yang di pecat/ditamatkan perkhidmatan cz kompeni lingkup dah takyah ghiso lagi yea..


Khamis, 25 November 2010

baca je lah


Ayat best dari citer Masyitah bukan Masitah..
Seorang suami yang sayangkan isterinya adalah suami yang selalu ingatkan 3 tarikh penting..
  1. Anniversary..
  2. bufday isteri..;dan
  3. bufday baby..

korang ada?aku takde sebab tak kawen lagik..kih3... Masitah, pastikan Pokya ingat ketiga-tiga tarikh penting nie kecuali no 3 tu kalau belum ade lagik nanti, dah ade je tanam kt kepala die tarikh tersebut..hahaha

ALBINO



Dua tiga hari lepas terserempak dengan seorang lelaki albino tapi sumpah ensem. Sumpah tak tipu! Balik rumah terus terdetik dekat hati nie, macam mana lah albino tu boleh terjadi yea, ape puncanya? Ade orang kata penyakit, betul ke? Ade pulak kate sumpahan, lagi lah tak percaya.. Sekarang aku tengah cari bahan bacaan pasal albino.. Saja nak menambah pengetahuan..hehe


Bukan alien, tapi albino..




Penghidap albino tak suka direnung kerana ia seperti mengejek dan memperlekehkan mereka.



Cerita selanjutnya KLIK SINI..

Rabu, 24 November 2010

Lampu


Hei lampu dekat workstation aku yang malap semacam suruh aku tido ni kan DAH TERANG!!! kalau sebelum nie aku kena kelip-kelip kan mata nak carik lubang idong ko, sekarang SUDAH TIDAK LAGI!! Kalau ini berterusan, nampaknya power rabun silau saya tidak akan bertambah lagi.. suke suke!
AIYARK!
Dengan lafaz bismillah dan senyuman di hati aku jawap tag MAK TIEMAH nie.. Mak Tiemah, sila baca sambil diri atas kerusi..muahaha.. (Kalau kau buat memang ko bestt kih3)


1. apa benda yg paling penting dalam hidup?

Setakat ni si babu a.k.a keretaku itu lah.. Takde babu takleh g keje, tak g keje takde duit, takde duit takleh makan.. Besar jasa Babu kt aku..

2. benda terakhir yg korg beli guna duet sndiri?
Nasik goreng kampong yang banyak giler batang kangkong!Nasib sedap..

3. tempat ingin melangsungkan perkahwinan n tema perkahwinan?
Harus lah di kampung tercinta.. Tak kesah tema ape janji ade kompang..kih3

4. adakah u all sedang bercinta sekarang?
Komen saya sangat panjang...No komen!(Bajet artis!haha)

5. berapa lama u all akan mencintai kekasih u all?
sejak 3 tahun lepas sampai esok, lusa, tulat, langkat, kuala tumpat(ade ke gitu?)...

6. novel/buku/majalah terakhir yg korang beli?
Novel last beli tahun lepas la... Tak ingat lak tajuk die ape..ades!

7. antara mak n ayah mana lebih mesra?
Ammak, appa amma gedegak..faham?Aku pon tak faham..haha!

8. namakan org yg u all betol2 nak jumpe dalam hidup?
nak jumpe Lisa Surihani sebab nak cakap kt die, "sy punyer incik boipren suke kt awak.." pastu nangis keliling padang..srot3

9. adakah u all basuh baju sndiri?
Nape tak tanyer sape sidaikan baju? marah la macam nie sebab mesin basuh lah yang basuhkan saya tekan-tekan je..

10. tempat yg u all betol2 nak pergi?
Bukit Kahar..

11. pilih satu,peluk atau cium?
yeayyy suke suke!! Saya pilih ATAU.. hihi

12. tiga (3) benda ttg org yg tag u all?
BENDA yang saya tahu pasal Tiemah, betul ke nak tanyer bende nie?
1)Benda yang kelakar gila, mantik dan omel sangat..! wat lawak pastu wat tak taw.. ";)
2)Benda yang menyiram saya di harijadik saya masa dekat poli..
3)Benda yang menjadik Class Rep pastu terrer gile pujuk lect batalkan kelas!I loikee, buleh tido lame sket..hihi


13. benda yg u all sayang sgt2 dlm hidup?
Bende lagik? Bantal dan selimut beserta tilam dan langsir.. Fungsi langsir adalah untuk mengekalkan suasana gelap konon-konon masih malam supaya dapat tidur sepanjang hari..oh sangat bahagia!

14. lima lagu paling suka n selalu dgr?
Dimas Beck - Maafkan
Opick - Rapuh
Aizat - Sungai Lui
Fynn Jamal - 150 juta kali
Dadali - Di saat aku mencintaimu

15. bila tarikh lahir n kat mana smbut tahun lps?
18 mei 1988 tahun lepas sambut dekat Johor kot.. Takde kek pon.. Tapi Sang Boipren bagi teddy bear 2 ketol! I loike!

16. lima (5) blogger u all nk tag?
Nak tag 3 je bulih..?hihi
Kak Mija
Masitah
Ucop
haaaaaaaa...dah kena tag tue..jawap jangan tak jawap.. Yang tak di tagg pon kalau nak jawap amat di galakkan.. hehe

Selasa, 23 November 2010







DIE SEPERTI MEMANGGIL-MANGGIL


Sape yang panggil? Suspen... Yang penggil ni ha sang bas, sekali dah balik kampung naik bas dan rasa senang terus nak balik lagi dan lagi dan lagi dengan menaiki bas. Dah ada kot entry aku pasal pengalaman naik bas tu, sape tak bace lagi
ni ha entry nyer.




Sang bas plusliner ni kelihatan kacak je. Ai tergoda nak balik dengan u.. hahah giler2.. hati nie asek nak balik je...





Aritu ai duduk dekat situ, tu..tu lah sit yang dekat tengah-tengah dan sengsorang tue.. Mula-mula macam malu, tapi best duduk situ, boleh pantau kelajuan bas..kih3.. ayat pantau tak leh bla..



Seperti yang korang sedia maklum aku beli tiket dekat SINI tapi kena pergi tebus tiket dekat kaunter berdekatan sejam sebelum waktu bas berams, nanti tiket ko burn.


So yan weekend ni ko nak balik ke? ohhh poket sila lah beranak pinak segera..huk3

Lift


mewah sangat kot gambar lift nie. Dah tentu bukan gambar lift dekat uma aku tue.Sila jangan tertipu yea..

Pagi-pagi dah BENGANG dengan lift..Bukan sebab aku baiki lift tak elok-elok, sori sikit aku tak keje baiki lift.. Aku bengang sebab setinggi-tinggi bangunan di kediaman mewah aku nie, cume 2 lift je yang elok..


Marah nyerrrrrr...Geramss! Time-time dah ter'awal' pergi keje nie lah die buleh rosak lak sang lift yang sekor nie..adoiyaiii..buleh tak rosak sabtu ahad nanti? Simpan-simpan lah sakit tue buat mengisi masa lapang di hujung minggu kan lagi elok dari tak buat pape...atoii


Aku nie rasenyer tak pernah mendapat kerjasama yang baik dengan sang lift walau di mana aku berada.. sedih nyer nasib diri aku.. Adakah aku nie kena sumpahan lift ke hape? Aku pon tataw..


Dulu masa duduk dengan Masitah, kediaman kami dekat tingkat 17..Lift pon cume ada 2 ketol je yang sampai ke aras kami..Punyer lah payah kalau nak pergi keje tu kan..pehtu ade pulak insan yang nak turun dari tingkat 2 ke tingkat 1, tingkat 4 ke tingkat 3 anto anak dekat taska.. Tak pon yang dah duduk tingkat 1 tu pon nak naik lift jugak pergi ke parking di besmen..Haloo brader, kalo setakat turun setingkat dua nie naik tangge lah brader..kesian lah sikit dekat adik-adik yang kena melawat setiap tingkat nie semata-mata sebab sikap ko yang malas nak ikut tangge tue.. Appagom tol lah..


Sekarang bila dah pindah ke rumah baru nie dapat tingkat 3..Alhamdulillah kata hati kecik aku nie. Tapi masalah tangge pulak takde yang pergi terus ke parking di besmen tue.. Wadepak la sape yang design uma aku nie. Tolol kot. Puas aku pusing-pusing di sekeliling rumah carik tangga yang terus ke parking.. Tapi tak ade yea.. Kalau ade lah kan, aku gerenti aku dah kurus sekarang nie sebab ikut tangge lagi cepat sampai dari ikut lift yang terpakse memuaskan nafsu penduduk 18 lapis mangkuk tingkat nie.


Dekat office pon macam tu jugak cerita nyer. Dah la workstation aku dekat aras 13, memang tak la kalau nak naik tangge kan.. Tapi yang ini memang tak boleh nak marah dekat orang-orang yang setakat nak turun naik setingkat due tu sebab pintu kecemasan a.k.a tempat tangge menginap memang di tutup. Terpakse jugak lah aku melawat setiap tingkat..Takpe bersilaturrahimmm... Alkisahny,diorang lagi suka orang-orang yang sepejabat dengan aku nie menghirup arus kemodenan dan tangga manual lagi tradisional tu guna time kecemasan je. Tapi dah nama manusia, ko tau ke KECEMASAN tu datang bile?? silap-silap time kecemasan tu jadik memang cemassss sebab tak leh guna lift n tangge pulak tutup. nauzubillah..Mintak di jauhkan lah..

Isnin, 22 November 2010

subway ohh subway


Kelihatan sangat lazat kan..?? Sedap giler kata kaw! Nyum nyum nyum! silalah dapatkan di Restoran Subway berhampiran anda..hehehe dah macam iklan pulok! Tapi seyes memang sedap giler arh.. Sampai menjilat pembungkos sandwich lah..hehehe Rugi kalo tak torai..baik ekau torai...


Pastu ditambah dengan eskem kegemaran diatas nie lak kan.. Perghh!! Meletop! Cair di molot! Bukan cemolot taw..jangan salah faham..hik3..

Ni lah hidangan aku semalam..lazat kan? Hilang diet air mineral aku..haaa??? Diet air mineral?? haaaaa ni citer gila dan kegilaan aku sekarang..sebab nak kuruih punyer pasal, aku minom air mineral 5liter sehari.. wadepak?banyak giler siot...hahaha ko bayangkan aku tak buat kerja lain dah...masak air je keje hujung minggu aku nie.. Adoiiii

Jumaat, 19 November 2010

Hujung Minggu datang lagi!




Yeayyy!!! Sape tak suke hujung minggu angkat kening...!! Sah tak ade kan?kan?kan? Yang kena kerja hujung minggu pun kompem merungut "heiii weekend pon saya kena kerja.." Eh! macam ayat encik boipren.. hahaha jangan marah saya publishkan ke orang awam yea..hehehe



Ok weekend nie dah atur jadual.... Memula nak pergi Shopping...wahhhh tak terbawak beg kau...Banyak nyer nak beli kan..Tapi kau ade duit tak yan oiii.... Okey2..sebab ketandusan dan kegersangan poket melanda akibat gaji lagi sebulan..wadepak!sebulan lagi ke gaji aku nie?huk..batalkan niat nak merambu dan bersopink nie..sabar....sabar.....







Tukar plan B! Nak melukis..Bajet sangat seni la kan ko, nak melukis lah pulak..Tapi pikir balik..pikir punyer pikir punya pikir bulan tak timbul-timbul..eh eh! bukan bulan tapi idea.. kalau nak melukis memerlukan duit.. Sebab ape taw, sebab dekat rumah aku cume ade buku latihan anak sedare dan jugak pencil kaler.. Setakat nak buat lukisan budak darjah satu boleh la kan.. So tak jadik..Idea ni pon tak buleh pakai..





Ok... kali nie aku kompem idea aku nak memenuhi masa lapang mesti berlangsung dengan jayanyer.. Aper yang aku nak buat macam yang di atas.. Kalau dah name nyer yan, si budak Y+A+N=Yan nie memang lah tidak akan keluar rumah di hujung minggu di kala berada di Putrajaya yang cume ade Alamanda je nie.

Kalau balik JB memang macam-macam lokasi nak pergi sampai orang sekeliling macam nak hantar aku balik putra cepat-cepat sebab penat layan!haha Yea, aku memang obses dengan JB!kih3.. So, disebabkan aku tidak akan keluar rumah hujung minggu ini, maka haruslah aku masak untuk memenuhkan perut yang cumei nie..
lepas tue........
*
*
*
tido
*
*
*
Lepas tido tengok tibi..Lepas tengok tibi
*
*
*
tido lagi
*
*
*


Lepas tue tengok tb lagi...Men game dekat laptop ke, tak pon tengok muvie dekat laptop..lepas tue...
*
*
*tido lagik....


Pening pening pening..Apesal ko nie banyak sangat tido yannn!? Patut la badan tue macam ikan buntal..Nak wat cmne kan...Ni la akibat saya jauh dari JOHOR, kalau dekat JOHOR segala nyer indah belaka..oleh itu boleh tengok iklan saya nak balik johor dekat sini dan sini..Lagi pula kan, aku kan baby..Baby perlukan banyak tidur...hehehe sesape nak muntah jom muntah sama-same..aku pon geli da bace entry aku nie..hahaha

Pepon macam nie la aktiviti hujung minggu aku selalu nyer dan jugak ni la jugak aktibiti aku raye aji arituh dah tu dengar or tengok orang takbir dekat tibi nages!cet!hati tisu betullah..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...