Rabu, 23 Mei 2012

Pada aku lah kan, ia bukan perkara besaw yang perlu dibesaw-BESAWKANNNN aduyai nye pooooNNN

Kalau dekat tempat keje lama, selalu je melalui pengalaman bz sampai rasa nak meletop lutut sebab kena lari sana lari sini, sampai berpeluh ketiak sebab nak kejarkan hantar memorandum, perjanjian, ulasan, edarkan surat-surat, taip semula dokumen2 tok kadok yg tebal pastu tulisan font kecik.. Potostate bundle yang maha banyak untuk meeting, court session dan macam-macam sepanjang tahun kan.. Eh banyak keje dekat opis lama ek.. korang yang masih setia dekat sana, sabar yek..:)

Dekat jabatan baru ni, aku dapat pengalaman baru. menyemak bersama-sama draft laporan.. Awal-awal aku masuk lagi dah aku dah diberitahu ada musim yang akan bz melampaui batas kebiasaan.. masa tu ready2 lah nak balik lambat.. aku pon, owh ok lah kan..

Its ok lah sebab kerja aku dekat sini pon tak berat pon kan.. Sekali sekala balik lambat tu tak mendatang kan kudis dekat aku.. Bukan masalah besar lah katanya.. Aku belum ada suami yang aku kena masakkan makan malam, pon belum ada anak nak diamek kt taska. Paling-paling pon balik lambat ni cuma menyebabkan aku, makan lambat sebab balik lambat dan sampai uma lambat sebab malam aku bawak lembap sebab rabunss dan jejugak tido lambat sebab makan lambat pastu aku suka duduk 2 jam baru nak baring tapi perot buncit jugak..haissshhh

ada orang macam ketawa kan aku sebab aku kena masuk meeting ni, pastu kena balik lambat. hurm... pada aku tak payah kot.. sebab aku tak rasa terbeban pon.. sebab benda ni bukan sepanjang tahun pon kan.. aku ok je lagi kowt.. Kepada yang dah terketawakan, sedut balik ketawa ngences-ngences ko tu yek. Pada yang belum ketawa, ada hati nak ketawa, batalkan je lah niat suci murni adabi ko tu.. Pada yang simpati, terima kasih..Lebiu olsss..

 Jabatan lama laaaaaagi banyak kena balik lambat, tetiba ada adhoc meeting sabtu ahad lah, kena OT wajib sabtu ahad plus hari cuti umum plus 2 jam setiap hari lepas waktu bekerja. dan jugakkkkkk paling hazab kan selalu buat meeting kan, so kenalah buat surat panggil meeting, surat tu ada yang tebal sampai 40lebih muka surat peh tu kena faks dan pos dekat lebih 100 lebih tempat pon hadooo..

Jadik kesimpulan aku dekat sini, tak payah nak ketawakan aku bila bos aku suruh aku join meeting ni sebab IA BUKAN SEPANJANG MASA SETAHUN SEKALI JE kau datang padaku membawa cinta yang suci..amboi amboi enak..eh ternyanyi lak..haha 

Bak kata Puan AS, kerja tu ibadah.  Anggap je lah bila kita buat kerja lebih sikit dari kebiasaan tu sebagai membayar balik masa-masa kita berbual, mengumpat, masuk opis lambat, g makan lama-lama dalam waktu pejabat dan macam-macam lagi benda yang kita buat bukan kerana opis tapi kita buat dalam waktu pejabat tu.  Barulah gaji kita tu berkat.. sebab tu aku ni jarang nak claim OT, nak buat tuntutan perjalanan pon kadang-kadang non hadooo.. Kalau semua benda nak di claim mewah lah hidup ko.. Nak senang je kan, makan nak mintak kunyahkan tak?Ikhlas sikit buat  keje ok..

Aku tulis karangan panjang lebo ni bukan sebab merungut tau tapi sebab aku pelik dengan perangai sesetengah manusia di sini.. Manusia lagi kan?ke bukan? hehehe.. Aku cuma nak tekan kan, aku OK je kena buat semua ni.. Jangan lah layan aku macam aku ni tertekan, aku ni terpaksa buat semua ni.. understand? Aku tak suka pandangan macam tu, nampak macam aku ni jahat dan berat tulang pulak.. Mulut korang jaga lah yek, nanti orang lain pandang serong kt aku sebab kata-kata dari mulut korang tu walhal aku tak cakap pape pon..

K lah, selamat jalan semua..meow meow pada yang dah berenti jadik manusia pastu bertekad nak jadik kucing..hihi




7 ulasan:

LiaNa YuSoF berkata...

tu la namanya manusia yang lebih sudu dari kuah... eh,betolkan peribahasa aku? hahaha....

Mrs mAmikO AbUrakOji berkata...

betul tu li, klo xckup aku tmbah lagi, ke mana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...eh, cm xkene lak..hehe

Pupel Liyana berkata...

besh kan duduk sana. eh kucing2 jangan sebut tau. tu perli aku namanya tu. alamak aku ada gelakkan kau masuk meeting. dulu aku cuma tukang buat air untuk meeting je merangkap pencacai beli nasi bungkus. kalau masuk meeting orang tutup mata tak heran. paling besh kene ngumpat mic on lagi. siapalah aku. elaun trengkas yang tak seberapa tu pun jadi isu sampai nak tarik balik. siapalah aku lagi sekali. pesan aku tak usahlah lama2 kat sana. kalau ada yang nak tukar (dalam jb) dengan kau,silalah tukar, tak aman dunia selagi geng wonderpets menguasai dunia ansar. amin.

Cik TTK berkata...

lily: betul tu..aku tak terfikir nak letak peribahasan..akalau ade peribahasa mesti cikgu bagi markah lebih..hehe

timah: macam pelik bunyik tu, tapi gud try..hahaha

mas: kenapa amin?

piEja berkata...

hehhee...pelik knp ttp teguh kat AGC ni walaupun keje byk..mungkin suke kot klo keje byk..?hahaha..

Cik TTK berkata...

pieja: sebab kawan2, persekitaran, dah selesa dan takde keperluan utk berpindah..sebab tu lah u still kt sana mak jemah oit...

Pupel Liyana berkata...

amin tu entah tertaip. bersabarla wahai sahabat. sbb tu aku banyak mengeluh time kat sana kan. nak cerita pun payah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...