Jumaat, 17 Jun 2011

Mungkin kerana dah biasa sebab tu tak tahu menghargai?Atau mungkin sudah tiada tarikan?

PERHATIAN: Ini adalah entry yang agak-agak kembang tekak kalau dibaca, meluat kalau dipandang. Sila sediakan beg plastik di sisi anda..Siyes, tak main-main.

Korang semua tau kan entry putus cinta aku tu? Die sebenarnya macam nie, mungkin agak kurang sopan nak revealkan kesalahan 'dia' dekat sini sebab aku pon ade salah jugak.

Dulu masa awal-awal nak mengorat si 'die' ni sangatlah romantik, prihatin, caring vivavoom.. Sangat idaman malaya. Tak jenuh-jenuh die mengurat aku setiap hari walhal time tu aku ade pakwe kot. Tapi sebab sudah tertambat hati ini pada si 'die' ku putuskan hubungan dengan si pakwe time tu dan beralih pada si 'dia'..

Akibat buat orang patah hati, hidup ini tak tenang lalu selalu teringat akan kesalahan demi kesalahan yang aku dah buat pada si 'X' [read:ex] ni. Dengan bantuan kawan-kawan si 'X' ni menghantar gambar-gambar melara duka nestapa beserta caci maki pada aku kerana berjaya buat si 'X' ni kurus kering akibat putus cinta maka tahap kebersalahan aku makin meningkat. Waktu tu baru setahun setengah beserta tak sampai seploh kali pertemuan kot dengan si 'X' ni sebab jarak menjadi divider.

Kawan-kawan die memang havoc habes, die bagi caci maki dekat aku dah macam koko crunch makan pagi-pagi buat 'berhenti laju'.. Sangat rangup!

Datang nya si 'dia' memang kena dan tepat pada masanya sebab hubungan aku dengan si 'X' masa tu ibarat pecah menanti belah..cecece... "dia' banyak giler bagi klu-klu yang die nie suka kat aku.. Aku yang perasan dan berani mati nie bagi soklan cepuk cemas dekat die berbunyi begini, 'suka kat yan eh?'...

Sungguh perasaan berani mati kan? Kalau die kata tak time tu mau aku sorok belakang tong sampah, nasib die kata 'lebih kurang macam tu lah".. Maksudnya ye lah tu, malu-malu angsa lak..

Tapi waktu tu baru sebulan kenal officially sebab sepatutnya dah dua bulan cuma sebab si 'die' ni agak lambat bertindak so sebulan pertama tu die gunakan sepenuhnya untuk 'memandang dari jauh je'.. SO sweet....kata Nia, You saka pergi jauh-jauh..

Perasaan perasan pertama kali timbul sebab akak ipar aku kata, 'Kak Umi tengok, die nie macam suka dekat Yan lah'... Lepas tu baru aku perhatikan perangai dan setiap gerak geri beliau. Kalau nak mengharapkan aku perasan dulu memang tak lah, sebab sensitiviti aku agak kurang dalam hal-hal macam nie.

Lepas aku tanya soklan berani mati tu dekat 'dia', aku biarkan die mengurat aku 4 bulan..baru bercinta betul-betul.. Walhal sebelum tu dah pegang-pegang tangan jalan pergi pasar lambak tapi tetap tanak mengaku kami pakwe makwe..

Percintaan berjalan lancar di tahun pertama.. Kemudian Celcom buat plan 1+5, oh call free n SMS berduyun-duyun.. Lalu tukar no celcom.. Mula-mula call tanpa henti, sebab free kan.. Cakap tu cakap ni, cakap tu cakap ni, lama-lama tinggal aku je yang bercakap dan die dengar.. Kemudian aku sudah penat bercakap kerana kerapkali tak dilayan, lalu masing-masing hanya mendengar...................................bunyi kipas.

SMS pun macam tu, sebab tuntutan kerja die tak boleh nak melayan SMS aku sangat.. Makin lama aku jadik makin tak pandai nak ber-SMS.. Macam mana aku taip ni, macam ni lah aku taip SMS.. Sangat ke-emak-emakkan kan? Sungguh penuh ayat aku sebab aku dah tak biasa, kalau aku baca SMS orang hantar dekat aku yang short2 tu memang agak makan masa lah nak faham, lagi-lagi yang suka 'yewkew', 'owang' dll punya bahasa sengau tu lagi aku pening..

Jumpa? Dulu sangat teruja, kalau berpisah tu melalak-lalak.. sekarang? kalau jumpe pon tak tau nak pergi mana. Aku ajak pergi karaoke, tak nak..Aku ajak pergi tengok wayang pun tak nak.. Pastu die cakap aku, 'ayang ni suka sangat buat kerja pemalas ek..? masuk wayang dudukkkkk dah habis 2 jam.. Pergi pulak karaoke lompat-lompattttt dah habis 2 jam"... Tu yang jadik tak tau nak dating kemana tu..entahlah...

Dulu 'die' dengar ke tak nak dengar ke aku cakap jugak, walaupun 'dia' balas mesej aku sejam 2jam sekali aku mesej je lagik.. Walaupun die jawap kol aku nak tak nak, aku kol jugak jugak..

Tapiiiii sekarang aku dah tak boleh buat macam tu, sekali, dua kali aku boleh tahan lagi tapi kalau dah berkali-kali aku kena menebalkan muka macam tu aku dah dak boleh.. Aku terasa maruah aku di pijak-pijak.. Aku terasa tak dihargai...

Sekarang kalau aku bercakap die diam tanpa ada sepatah perkataan, "oh yeke", "ha'ah okeyh", "ok lepas tu?"... Dia tak ada, tak pernah ada ayat-ayat berminat nak dengar cerita aku.. Aku terus terasa hati, aku terus berhentikan penceritaan aku. Sebab aku kecik hati.

SMS, aku bagi seploh patah perkataan die balas dengan sepatah dua je.. Aku tak akan mesej lagi.. Sebab die selalu tak bagitahu ape die buat, aku pun buat macam tu. Sebab die balas mesej aku 2 jam lepas aku mesej, aku pon buat macam tu.. Sebab die diam bila aku bercerita, aku pun diam bila die bercerita. Aku harap die faham, die tau ape yang aku rasa bila die buat aku macam tu dekat aku. Tapi tak...

Mungkin kerana dah terbiasa dengan kehadiran aku di sisi die, die jadi terbiasa.. Kerana perasaan biasa die ni buat aku bukan lagi sapa-sape di sisi die.. Buat aku rasa aku punya cinta ni biasa-biasa je bukan lagi istimewa..

Aku tak rasa die baca blog aku nie, tu yang aku cerita dan luahkan dekat sini. FB aku dah unfriend and block die dari tengok wall aku sebab aku ada pon bukan bagi beza dekat die. Berapa kali aku buat status in relationship with 'die' tapi die cancel..? Itu pun menyakitkan hati, dah tak boleh cakap lah.. belum lagi gambar-gambar yang aku tag die remove kan..

Entah lah, mungkin betul..dah lama sangat bercinta... Bukan aku yang ditinggalkan, tapi aku yang tarik diri dari hubungan nie. Bila cinta dah jadi beban, bila sayang ni dah buat tertekan.. Baik aku pergi untuk kebahagian die jugak. Aku pergi bukan sebab aku giv up, aku keturunan melayu tulen wei, pantang berundur!

Tapi, aku kena pergi sebab cinta itu tak semestinya memiliki.. Biarlah die kecapi cita-cita die, aku tak nak jadi penghalang. Die pasti akan dapat yang lagi baik beribu-ribu kali lagi baik dari aku.. Kan orang kata patah tumbuh hilang berganti, aku yakin die akan dapat pengganti jauh lebih elok dari aku..














Sebab cinta aku sudah hilang pesonanya...


16 ulasan:

manis berkata...

boleh tak nak kongsi saya punye citer plak? kitorg da nak dekat 2 thn, dan skrg ni saya plak yg rasa dah xde rasa syg kat dia. macam mana tu?
tapi kitorg tak putus lagi. sbb sy masih tak tau nak buat apa.

Cik TTK berkata...

ades..saya yang dah dekat 4 tahun nie pon boleh putus yang..cuba carik balik cinta tu..

Bak kata The Ramlee's:

tanya sama hati pernahkah merindu
ingat masa lena apa mimpimu
masa berjauhan apa nan dikenang
bila difahamkan itulah sayang...

piEja berkata...

sedih bace cite ko nie....tp aku sgt suke ko bersama "dia"..ce bg pluang kat masing2 utk bersendirian dlu..bak kata ko, dia dah terbiasa ko ade disisi dia..relek dlu, cool down, bia "dia" dengan idup "dia", bg dia masa utk rasa "dunia tanpa yan"...wah, mcm kempen alam sekitar!

Cik TTK berkata...

kalau kempen alam sekitar, dunia tanpa yan ibarat " dunia tanpa pencemaran" lah..

maksudnya, yan=pencemaran?


sobsobsob..sadis betul perumpaan ini..

Pupel Liyana berkata...

aku nagis.. huhu.. tapi bab "cinta itu tak semestinya memiliki" copy ayat aku e hahahah.. sabar sayang.. sabar..

Cik TTK berkata...

itu kenyataan lah yang..haihhhh

aku taippon nangis mas..sob3T_t"

wanna berkata...

yan.. aku nak share something boleh tak??

aku yg dah bertunang nie pon sometimes ada rasa nak putus..serius!!

bukan sbb tak ada rasa cinta, tapi mcm ang cakap, maybe dah terbiasa ada disisi masing2..dah selesa itu yang buatkan rasa cinta masing2 tue jadik mcm ada tak ada je..

cer try cara aku, kalau boleh jangan putus lagi..bagi ruang untuk diri sendri, dalam tempoh tue, think positif, dan kalau boleh ko ingatkan kenangan manis2 je..

dan jgak bulatkan hati kau, kalau kau betul2 syg dkt dia, tanam dalam hati kau, benda yang paling kau suka pasal dia,

ok yan, tak mau sedih2 k..

-p/s- aku dah lama ddk putrajaya, tak terhinggin ke nk jemput aku ke rumah mu..=)

Hustler berkata...

Sob.. Sob.. Sob...

Cik TTK berkata...

wanna: its complicated kan dear..?setuju jugak dekat part 'dah selesa' tu..

eh jemput lah datang rumah...ai orait je..hehehe...ajak lily sekali..hehe

mawi: T_t srooottt..srot!

nur aishah bte abd hadi berkata...

BETUl
dlu pown aq an masa baru tunang heppy giler babeng
pastu tunang aq cam xbf ko lah cam endah xendah
asik memarah jewk..
sblm ny xpernah
pastu aq da xrasa rindu
then aq da xtahan aq nk putus tunang..
pastu dye pujuk aq
aq ckp sume apa yg aq xpuas hati
tp skunk da ok dye da mcm dulu
kadang llk ny biler dye rasa da selamat dye mmg cam ignore kita
tp xbermakna dye xsyg kita

Cik TTK berkata...

aku pon ade rase macam tu jugak..sebab dah rase selamat, tu yang macam ignore je kot..tapi aku tak tunang pon lagi.....T_t

sekarang memang die pujuk aku, tapi entah..aku tak nampak usaha yang bersungguh2 lagi..

ke ati aku dah keras..entahlah..

YOUsoF berkata...

Pucuk pangkalnya tanya hati ko dalam² Yan.. mana yang ko rasa yang terbaik untuk dua² pihak. Betul ko cakap cinta kadang² bukan tuk memiliki.. tapi kadang5 untuk lihat dia bahagia dengan insan lain. Tu dah cukup buat kita rasa bahagia jugak..


Banyakkan doa pilih yang terbaik!

kariena anne berkata...

baru baca entry ko ni...aku pn setuju gak ngn pja..tp bkn yg yan=pencemaran tu ye...c pja tu mentang inchik tunang keje kt KETTHA..siap wat kempen alam sekitar plak..heheh..korg rileks dlu..chill, jgn paksa2 lg..nnt akan ader la jwpn yg sesuai tuk korg..ok..??

piEja berkata...

erk...?kempen basuh tandas patutnya...anne, i miss u!!

kariena anne berkata...

pja: miss u 2,3,4 etc.....huhuhu...

Cik TTK berkata...

usop..kami sudah berbaik..:)

pija dan anne yang masih berpantang tapi tak duk diam tu: aku korang tak rindu ke weiiiiii!!!!merajuk ar cenggini!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...