Rabu, 6 Julai 2011

Aku nyaris langgar budak skolah semalam..

Semalam yang hening aku balik dengan blurnya.. Semalam pemikiran aku memang tak berapa nak bekerja yek sebab aku pening-pening lalat.. Sekarang kerap aku pening-pening nie, entah2 power spect aku ni dah naik tak.. Jangan lah wei, buat spect bukan murah! Mintak dijauhkan lah kan..

Angin sepoi-sepoi bahasa petang semalam aku bawak kereta memang dengan dalam keadaan separuh berangan sambil menikmati angin petang.

Dari opis nak ke rumah aku kena melalui 3 traffic lite. Tapi traffic lite kedua dan terakhir tu boleh belok terus takyah tunggu lampu sebab die ade signboard macam nie "BELOK KIRI JIKA TIADA KENDERAAN".

Dekat Traffic lite kedua aku tak  belok terus sebab ade bas dekat depan, so aku tunggu je lah lampu tu ijo kan. Sampai Traffic lite ketiga dan terakhir aku jadik kereta depan sekali. Aku benti jap, toleh kanan kiri. Tengok depan, alamak ade Abang Polis..

Dengan mengcover cun aku belok kiri, tiba-tiba ade budak ni melintas dengan beskal die!BREKKKKKKK!!! Fuhhh nasib sempat sebab aku bawak selow. Aku tengok budak tu pon berhenti depan kete aku, eh macam pasrah pulak dah.

Terus aku tengok lampu pejalan kaki, MERAH DIK.... Kenapa adik melintas...? Aku tengok balik adik tu, alah keciknyer lagi lah.. Paling-paling ni darjah 3 atau darjah 4 nie, basikal je yang besarnye.

Seram sejuk aku mengenangkan situasi tu sampai demam lah malam tadi. Tak dapat aku bayangkan kalau budak sekecik tu terperosok bawah kereta aku.. Mesti hari ni aku tak pergi kerja dah, takpon aku pergi kerja jalan kaki je sebab FOBIA bawak kereta...

Kalau aku tak silap, disisi undang-undang, tak kira macam mana pon aku salah sebab melanggar kanak-kanak yang lengkap berseragam sekolah. Tak pepasal aku kena tindakan, walhal budak tu yang salah.

Yang menjadik persoalan dekat otak aku sekarang nie, mana mak ayah die? Kenapa biarkan anak balik sekolah sendiri macam tu? Tak takut apa-apa terjadik dekat anak ke?

Dulu aku balik sekolah sendiri jugak tapi ade bas sekolah beb, dekat Putrajaya ni mana nak jumpa bas sekolah? Tak ada beb.. Takkan sebab tak ada bas sekolah, mak ayah ni biarkan anak-anak balik sekolah sendiri?

Mak ayah sibuk bekerja sekali pon boleh upah orang amekkan anak balik sekolah lah. Rumah dekat dengan sekolah pon tapi tengok kawasan lah.. Dengan keadaan kawasan sekolah yang hampir dengan jalan besar, kawasan yang sibuk macam ni jangan lah lepas kan anak semudah itu. Beri je basikal, pandai-pandailah budak tu balik sendiri. Tak boleh...

Berapa ramai budak-budak yang kena culik, kena rogol, kena bunuh pastu kena bakar pulak? Tak sayang anak ke kak? Tak sayang anak ke bang?

Ingat tak kes Nurul Huda yang pergi kedai lepas tu kena rogol kemudian kena bunuh dengan pak guard TNB dekat Gelang Patah dulu? Nurul Huda baru 9 tahun masa tu..

Ingat lagi tak adik Nurin yang kena rogol, lepas tu mayat nya dijumpai dalam beg dekat bank dekat KL tahun 2007 dulu? Tau tak ade terung dalam kemaluan die bila di bedah tu? Adik Nurin baru 5 tahun tau waktu tu..

3 hari lepas remaja 16 tahun dekat Pasir Gudang, Ayu namanya.. Kena bunuh, lepas tu kena bakar pulak.. Itu 16 tahun usianya. Ni anak-anak akak yang umur 10 ke 11 tahun nie, tak kan kuat nak melawan semua tu kak.. nak melintas jalan pon die tak reti kak..

Tolonglah, sayanglah anak akak sikit.. Abang-abang, makcik-makcik, pakcik-pakcik semua sayang lah anak-anak.. Berilah perhatian sikit. Mungkin diorang ade belajar nak melintas jalan dekat sekolah, tapi diorang tak aplikasikan pon.

Tolonngggggg lagi sekali, saya ni sampai demam sebab terkejut adik tu tetiba melintas dengan selambe dek je depan kereta saye.. Tolong jaga anak yek?

Sekian ucapan saya, mekacih..Tetibe, hahaha..

2 ulasan:

heart tamimi berkata...

Ya Allah takot nyer kalo telanggar budak tuh..alhamdulillah xde bnda xelok jd..klo xmst fobia nk drve da an..wuwu

Cik TTK berkata...

tu lah nasib baik la kan..tapi lemah semangat aku wei...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...