Rabu, 2 Mei 2012

Bila duduk di kaunter..

Isnin lepas aku pergi Pejabat Agama Johor.. Nak beli borang menikah.. Atas nasihat kakak Pujiedepompomgurl untuk beli borang awal supaya nanti aku boleh faham dengan bijak lagi cerdas dan cergas..Bukan macam tu, Pieja suruh beli borang awal supaya aku boleh study betul2 nanti dan mengelakkan kerja dua tiga kali..

Pieja pon ade suruha ku tepon dulu sebelum pergi tanya apa yang perlu di bawa..Aku dah tepon dah..Die kata bawak ic aku je.. Kalau nak belikan borang nikah bagi pihak lelaki pon pakai ic aku je, sebab beli sekali kan so sertakan satu borang sahaja..

lepas 2 minggu aku tepon tu lalu pergilah aku ke Pejabat Agama tu senin lepas kan.. Sampai dekat situ no giliran aku 4100, masa tu baru sampai 4094..4094 tu pasangan lelaki dan perempuan lah, die datang sekali..

kaunter yang jual borang nikah cuma kaunter 7..Jadik pandangan aku memang tertumpu dekat kaunter 7 je..memang kasar dan lantang lagi kuat suara akak kaunter 7 tu yek.. 4094 kena marah sebab tak sediakan duit dan ic masa nak beli borang, aku cepat-cepat keluarkan ic dan duit RM10..Pegang kuat-kuat sekali dengan no.giliran aku..

Sampai giliran no 4095.  4095 ni perempuan, die datang sorang.. Die ada tanya, lepas amek borang tu nak buat apa, lepas tu nak buat macam mana semua..memang tak dengar sangat suara akak 4095 tu.. Tapi akak kaunter masih jawap dengan lantang dan menjerit-jerit.. Lepas tu die suruh 4095 ni tunggu dekat tepi sebab banyak tanya kan, die nak layan orang lain dulu.. akak 4095 ni pon duduk dan tunggu lagi..

4096 pasangan laki pompuan..masih jugak kasar..4097 pulak lelaki, india muslim.. ada satu ayat akak kaunter ni dekat brader ni yg paling biadap sangat.."eh awak nanti nak datang nikah dekat sini jangan pakai macam ni pulak (Tshirt dan seluar jeans) kena pakai baju melayu tau" dengan nada kasar die tu lah..aku yang dengar dari jauh ni ngucap panjang..malu lah orang tu die cakap macam tu..

Tiba-tiba akak 4095 ni menjerit, "eh ko ni tak reti senyum sikit ke perempuan ah?dari tadi aku pandang je ko ni, cakap kasar macam bagus je ko duduk kaunter layan orang macam nie??Ko tu perempuan, keje dekat pejabat agama lagi, macam ni cara ko layan orang?aku malu lah tengok ko ni, aku malu jadik perempuan bila pandang perempuan macam ko ni layan orang tak ada adab!Patut aku tak tahu ko tunjuk lah, ni orang-orang yang datang beli borang kawen ni bukan kawen hari-hari yang ko nak tengking-tengking je ni..Dah keje ko terangkan dekat orang, ko terangkan lah betul-betul"..

Malangnye yang menaikkan lagi kemarahan akak 4095 tu adalah akak kaunter tu menjawap.."orang lain ok je, die ni je yang tak pasal-pasal kenapa entah.."..Makin teruk lah akak 4095 tu maki hamun die..

Macam seram sejuk jugak aku bila ada dekat situasi tu.. Mula-mula aku memang ada niat nak tegur akak kaunter tu bila aku dah beli borang nanti supaya perlahankan suara die, sebab die cakap sangat kuat dan memalukan setiap orang yang pergi ke kaunter tu..macam orang yang datang tu bengap sangat je..Tapi bila die dah kena marah dengan akak 4095 teruk macam tu sekali aku rasa, cukup lah sekali je hari ni die kena tegur, kalau kena dua tiga kali kang mau jatuh keyakinan diri die..hehe

tak lama lepas tu sampai pulak giliran aku, 4100.. Aku dah siapkan ic, duit Rm10 dan jugak no.giliran.. Niat memang nak beli borang untuk aku dan jugak Yus.. Tapi die cakap, kena bawak ic Yus.. Masa aku call tak pulak cakap macam tu.. dah terpaksa aku sound jugak die se das, "kelmarin telefon cakap tak payah, dah datang kata nak pulak.. Ni saya tak bawak awak senang-senang je suruh datang lagi kan.. Buat keje tu lain kali betul-betul lah.. Awak semua ni buat masa saya macam murah sangat je nak buat satu keje dua tiga kali.."

nasib lah akak kaunter 7, Pejabat Agama Islam Daerah Johor Bahru (30 April 2012, 3.50 pm).. Saya marah kerana benar.. Mencarik jugak kotak aduan kepuasan pelanggan, tapi tak ada.. Kalau ada memang saya dah buat aduan time tu jugak..




9 ulasan:

Pupel Liyana berkata...

nasib baik masa aku g beli tu, orang lelaki yang layan, memang satu3 dia tunjuk. masa aku call pun orang yang jawab tu memang dah bgtau awal2 kene bawa ic pokya. macam2 lah sekarang ni. badmood sampai memalukan orang.sungguh tak elok!.gerger

Hustler berkata...

Lau aku la kan siap ckp camni.

"Kak, dkt ckt cini kak, tak dengar" Dekat jek muke dia, mmg aku tepek dahi dia la... Hahahaha

lepas tuh, bila dia membebel, aku buat2 macam tak dengar, lepas tuh, bentukkan tangan aku macam org tgh pok pek pok pek pok pek... Hahahaha!! Puas hati!!

Lovely Fieyza berkata...

dulu aku keje pjbt agama takder pulak aku maki orang.. tegur cara baik.. sabar je la yan.. patut kau buat aduan kt pengarah die.. tp dorang tak makan saman.. penjaga masjid songlap duit pun dorang buat tatau je.. apatah lagi penjaga kaunter yg bermasalah.. sedih..

Cik TTK berkata...

aku siap dah pasang niat nak buat aduan dekat BPA je.. punya lah geram kan.. servis die macam ape ntah..susah nak cakap lah..Tapi nasib baik aku masih boleh bersabar..so kenalah aku datang lagi membeli borang untuk encik tunang pulak sebab encik tunang bz xde masa nak ke sana.. sabar jelah kan..

LiaNa YuSoF berkata...

giler longkang mulut akak kaunter tu.. bagus yan, orang mcm tu memang harus dikasi pelajaran sikit.. padan muka dia.. kalau aku pon, aku akan buat benda yang sama..

Cik TTK berkata...

tu lah..aku geram tau..dah la aku curik-curik masa.. kita pa nak keluar kenalah time bos tak ada dekat opis.. dah ni dah keluar aritu tak kan nak keluar lagi.. kg ape pulak orang cakap kan...

piEja berkata...

lawak gile ayat si hustler tu..eh, ape susah sgt nak beli borang daaa..??siap nak ic bagai...nikah je kot...?takpelah, lain negeri, lainlah prosedur dia...yg penting dah beli borang n uruskan elok2 ye dik...?

Leanne Rahim berkata...

kalo aku rasa nyer x ckp byk da..mmg aku tumbuk je muka akak tu..sbb aku ni x suke perang mulut..seb bek aku x kena cmtu..xpe yan..ssh skrg, senang di kemudian hari..cewaahhh..!!!

Cik TTK berkata...

masalahnye dah kol...boleh die jawap macam tu kan dah kena..hahaha

aku rasa anne ko memang patut ade time aku li borang aritu..barulah aku rasa tak teraniaya..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...