Selasa, 26 Februari 2013

senggugut aka sesungut..

Sejak berdua lebih baik ni tetiap bulan aku kena lah penyakit perempuan nie.. Dulu ada, tapi takde la tetiap bulan.. Yang sedang dialami sekarang paling takleh bla diantara yang paling paling tak leh bla yang pernah dialami..*bape banyak yang daaaa..

Bila datang sakit ni, terus ngengada suruh laki gosok perut.. Langsung buat alasan dengan muka kesian, tengok kalau awak xde sape nak gosok perut kite..sob3..*harus diberi penampo*

Semalam MC sebab memang dah cannot go lah, sampai berpeluh2 tahan sakit wei..dengan laki sekali amek cuti separuh hari.. Aku ni pesen tak suka makan pain killer sebab pernah bace kt mana ntah kalau selalu sangat amek pain killer nanti bebila kalo kena bius tak jalan la ubat bius tu..

ok bila pikir bius ni aku pikir time beranak je.. eh jap jap..beranak guna bius ke?entah la..memandai andaian aku nie..terok betul..x pernah nak rujuk sesape hal nie..nanti la gugel, tak nak la tunjuk bodoh kt sini..keh keh keh..

aku ade gugel beberapa petua nak hilang kan senggugut or redakan la senggugut tu sikit..ni aku dah ringkaskan dalam ayat santai mudah paham..

satu, tuam perut tu.. tak kira la nak masukkan air panas kt dalam botol ke, gosok kain panas2 pastu tekup kat perut ke or panas kan iron pastu gosokkan kt perut yang dah berlapik kain la ofcoz..kalo direct kang melecur pulak perut nanti.. da terkeluar sate makan malam tadi..haha

padahal kalo tuam pakai tuam elektronik tu boleh je..yang cas sampai lampu die kaler ijo pastu ko lekap je kt perut..senang kan..hihi..nak tuam pakai batu tungku tu dah kuno sangat..nak carik pon susa mende alah tu..hehe

iklan kejap..tengah taip-taip entry ni bos panggil amek fail dalam bilik die.. pastu die boleh kata terima kasih sebab kemaskan meja die..huuuuuu terharu...ni bos ketiga aku, tapi ni ler bos pertama cakap terima  kasih sebab kemaskan meja saya...sob3..nanessssssss

ok org piriod memag emosi tak menentu..kita sambung semula..

kedua, makan pain killer.. ni very the effective tapi tak disaran..kalau bergantung sangat kt pil ni kang takut lain jadiknye..macam aku kata awal2 tadi, kurangkan rasa bius..tapi ini fakta yang tak dapat disahihkan..sesape leh sahihkan pelis..sebab malas nak gugel sekarang ni..hahaha

ketiga, tido.. haaaaaa..laki oi..bini ko bukan kuat tido lah..cuma nak ilangkan sakit senggugut ni je..hahaha alasan!ade balik ni kena bahan ngn laki aku kang..keh keh keh

tapi siyes, kalau senggugut tu cuma rase ala-ala je..ko tidur lagi baik dari membuang tenaga iron perot or bangun menapak ke dapur nak masak air, letak dalam botol pastu tuam perot..ohhhh akak lagi rela tido je..hahaha

ke empat, panaskan diri anda..haaaaa..time senggugut ni kan kerap kejang kaki kan..ape ke kejang aku guna tak omputih sungguh...cramp la senang faham kan..aku ni ulu sikit, tu guna kejang tu..hehehe.. haaaa...nak elak ko g sapu la minyak angin dekat tapak kaki, n betis..kt belakang betis la nak lagi specific..jangan sapu kt pelipat kaki, mau melenting ko kepanasan kang..kt pelipat ni antara kulit2 nipis dekat badan kita ni tau..jangan carik pasal..panas pijooo nanti kang..

last but not least, g la menonggeng ke duduk berlipat-lipat kan badan kt tepi gerobok ke kan..itu paling best dibuat ketika senggugut..tak caye try lo..best..kalo biase aku tido mengiring or bersila, kali ni menonggeng..laki siap tiru lagi aku tido menonggeng..da ade 2 budak tido menonggeng..cis!

8 ulasan:

cendawanpink berkata...

aku pon sesungut weh kale peod..huhuu..
selalu aku tuam air panas ltk dlm botol kaca..after 2jam,baru ok.. :P
bezanye,saye takde incik somi usapkan perot.ahahahaa.. :D

Pupel Liyana2 berkata...

aku kalau senggugut aku ambik minyak panas sapu kat perut lepas tu sapu air pulak. baring sampai tertidur. sekarang aku guna losyen anugerah tu je..

LiaNa YuSoF berkata...

Senggugut (period pain) adalah kesan cakaran iblis pada rahim wanita, itulah kerja iblis.

Bacalah Surah An-Nahl ayat 69 pada madu. lepastu minum. In Shaa Allah...

Cik TTK berkata...

nad: aku baru tau function tuam nie tau..selama arini memang balsem tu je sapu kt perut pastu duduk seblah gerobok tu ha..

mas: aku sapu jugak anugerah tu..tapi nak kena usap jugak perutnye..hahaha

lily: sungguh islamik dan berilmu jawapan anda..nanti aku try k..mana makcik nak carik madu ni nak..

LiaNa YuSoF berkata...

hahaha... ni aku jumpe kat gugel la...

Cik TTK berkata...

terimakasih kerana mengajarku erti gugel sebenar..hik3

aku ni kalau gugel ke mana2 ntah aku pergi..ngek betul kan..

piEja berkata...

lg satu petua utk hilangkan senggugut...minum air sprite!! bile peroid tu keluar dgn jayanya, maka tiadalah lagi senggugut!! yeay!! gunelah petua aku ni, berkesan dan effektif..aku dah amalkan sejak peroid tingkatan 3..tp kot jd ape2 kat ko aku tak bertanggungjawab...p/s : redbull pon ok jugak....tp pastu nnt jd hyper..bolelah ko g jln legoland gune annual pass ko tu...(pffttt!!)

Cik TTK berkata...

yeayyyy saya ade annual pass legoland..hahahaha

jeles lettuw..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...