Isnin, 29 November 2010

Kamus JOHOR


Aku sebagai warga Johor bangge dengan Johor nie.. Sebab walau pon takde slang tersendirik tapi Johor banyak istilah-istilah yang kadang-kadang keluar kalau orang lain dengo kompem tercengang kejap..

Saje je carik2 n3 pasal Johor tercinta tetibe terjumpe belog nie..Nie sume aku dapat kt
SINI lah..


A

Alat²- semata² (eg. makan nasi alat² - tanpa lauk)

Anu- apa² yg lupa apa bendanya, BUKAN MENCARUT


B

Basan- diguna pakai seharian

Bengkak - lembab (slow, bukan basah)

Berdano - kotor berdaki

Berdecet - (frasa: tak berdecet) - tak berbunyi langsung

Berdempeng - bergema

Berdene - (frasa: cair berdene) - cair sangat

Berendut - bercinta, dating²

Bergenggeng - melekat

Berkat - lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = bontrot (Jawa)

Berkelon - baring bermanja² (biasanya anak dgn mak)

Berlegai - rehat, bersenang²

Berlengas - melekit (badan)

Bersanggor - pit stop di rumah jiran sblm berarak ke rumah pengantin llki, utk tambah² bedak atau betul²kan kain samping

Bersesoh - kecoh

Bertandak - berjoget

Bertangkup - (frasa: muka bertangkup) - muka masam

Berteromba - lari/kejar laju²

Beskot - biskut

Bigor - gila²

Biol - gila

Birah - sosial/meriah (ie. anak dara)

Bobos - berlobang/tembus

Boncah - boros

Bontrot - lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = berkat (Melayu)

Boyak - gemok

Budek-Pekak

Bulor - rabun/buta

Bulu Selai - ke sana sini tak tau diam

Buragas - budak lasak tahap mcm anak jin

Buran - bambu, marah cukup², brainwash


C

Cecah - cicah

Cecak - cicak

Cemplang - kopi tak cukup pekat, weak coffee

Cendekel - kedekut

Cengeng - senang nak nangis

Conet (/cenonet) - benda kecik


D

Debik - pukul

Dedor - badan panas pra demam

Deras - cepat


E

Ek - kan (eg.cendol tu sedap ek)Ek - penyedap ayat soal (eg.kenapa mahal sgt ek)

Epok² - karipap


G

Gebor - selimut

Gedoboh - baju yg besar, longgar

Gemeng - pening/high satu macam

Gembeng - kuat nangis

Getek - gedik

Godak - kacau, gaul

Gogop - minum terus dari teko/jug

Gonjol - gila², bordering into gila


H

Hagol - hantuk

Hambat (/perambat) - kejor*

Hampor - karpet

Hapah - 'apa' dlm bentuk negatif (eg.hapah pun tak tau)

Haus - dahaga

Herot - senget


J

Jemput² - cucur, cekodok


K

Kantung - beg berupa sarung

Katup - tutup

Kebaton - keras

Kebelai - lapar sgt sampai terlepek

Kebotong - kenyang sgt sampai terlepek

Kebukun - nasi tersangkut kat tekak sbb kering sgt

Kecur- terliur

Kejam - pejam (mata)

Kejor* - kejar

Kelesa - pemalas

Kemahak- tamak, nak sangat

Kemamor - gabra, gelabah

Kemap - tutup mulut tak mau bukak

Kemek - lekuk

Kememe - senang nangis

Kemproh - buat kerja tak senonoh, clumsy

Kemut - kedekut

Kepingin - teringin

Kerenyam - picit dengan geram

Keruk - garu

Kesarok - kelakuan over, mcm kena rasuk

Keseret - refer kebukun

Keset - malas

Ketengi- org bersalah buat muka tak bersalah

Ketetel - laju, ligat (lari)

Ketil - cubit

Kokak - low class

Kokel - ratah tulang

Korek - (ie.korek pensel) - asah pensel

Koro - Buruk


L

Lat - selang

Lelor - heret

Lemban - lembab (slow, bukan basah)

Lembek - tilam

Lemor - masuk angin

Lepak - penat sangat

Lidas - lidah pedas (eg.lepas makan nenas)

Lintang kedak - tunggang langgang

Lokoh - low class

Lokos - (frasa: basah lokos) - kuyup

Longkah - senang tanggal, tak lekat (eg.rambutan, kahak)

Longkom - (frasa: pinggan longkom) - mangkuk

Lunyai - hancur


M

Medu - manis sangat

Meladung - air/kuah yg byk, bertakung

Melantong - busuk

Melengkor - baring² takde faedah

Meleset - duduk dekat² gesel², melekap

Melesir - (frasa: tawar melesir) tawar sangat

Membayak - gemok melimpah

Memberot - buang air besor

Membeser - buang air kecik

Membongkor - menyepah

Menais - melekit (makanan)

Mencodak - mencanak naik

Menebeng - menempel tunjuk muka

Mengekor - asik ikut org ke mana²

Mengeletis - gatal (ie.anak dara), bukan gatal itchy

Mengelinjang/melinjang - ligat main tak sador diri

Mengelenyor - tak tau diam

Mengempor - beralih dari straight line, melayang, menyenget

Mengeteh - minum² kat kedai

Menggelatuk - menggigil

Menggelupor - gelabah

Mengiler - kempunan

Mengompol- kencing malam

Mengonyel - mengunyah

Menjajor - tak tentu arah

Menjejes - tumpah sikit²

Menjelor - baring tak buat apa² kerja

Menjeng - mengada²

Menjengkit - berjalan, berpoya-poya

Menonong - jalan laju tak pandang kanan kiri

Menotos - menitis dlm volume yg banyak

Mentel- mengada² manja

Mentong - makan lagi

Menyasor - sesat

Menyelanak - merayau

Menyelongkor- menyelongkar

Menyendor - berdengkur

Menyusor- cari akal apa nak buat

Mereban - tiba tempat yg tak dituju

Meremut- banyak/ramai

Meropes - suka membelek benda (esp.barang org lain)

Molor- longgar


N

Nengok - tengok

Ngempeng - bermanja² dgn melekapkan badan

Ngigo - mengigau

No- benar, sangat

Nyonyot - hisap


P

Padah - sangat (eg.padah malas nak lipat baju)

Pang pang alang - bingai

Panggil - kenduri kawin

Pakkal - nasib/nasib baik

Pasor lambak - pasor malam

Peel - perangai tak elok

Pekung - busuk

Penanggah - ahli rewang, team yg menolong masa kenduri

Pengkor - kaki cacat

Pengor - bodoh sangat

Penyek - pipih

Pepah - pukul

Perambat (/hambat) - kejor*

Peroi- bodoh, peghak, bongek

Pesek - hidung tak mancung

Perun - bakar sampah

Potel - patah


R

Rengsa- sakit badan esp. masa demam

Retas (/tetas) - jahitan baju terbukak

Rewang - gotong royong utk kenduri

Roti prata - roti canai


S

Sador - sedar

Saing - sama², together

Sangap - menguap

Santak - hingga (masa) eg.tidor santak ke ptg

Sarap - sarapan

Sebeban - benda yg banyak

Seluor katok - seluor pendek/dalam

Sememeh - comot

Sendeng - senget

Sendo - debab

Senggayut - bergayut

Sentol - montel

Semangka - tembikai

Seri beri - sepadan, sama naik


T

Tegak- terus (jalan)

Teket - tiket

Telap - botol/balang bertutup

Tepen - mangkuk tingkat

Terbose - (frasa: perut terbose) buncit, terkeluar

Tercongok - tercatuk

Tercopong - tercengang

Terjal - terlampau nakal

Terjengol (/menjengol) - muncul tiba²

Terjojol - terkeluar, tersembul

Terkemut² - buat benda lambat²

Terkeseng² - jalan/buat sesuatu lambat²

Terkonteng² - sorang² takde kawan kat sesatu tempat

Terpeleot - terseliuh

Terpeleset - tergelincir

Terpentong - terketuk, terhantuk

Terponggeng - (tidor/baring) meniarap yg nampak punggung

Tersentil - terkeluar sikit

Tertonggoh - duduk tak gerak²

Tiba - sampai

Torek - pekak/sakit telinga yg bernanah

Tutuh - takik dgn parang


Die ade sampai T je.. Korang JOHOREANS yang lain kalo nak tambah boleh lah tambah dekat komen yea.. Istilah-istilah dekat atas nie banyak jugak yang aku tak tahu.. huhu

Lagi, lagi dan lagi..


Huhhhhh!! Tensen betollah!!!
Pagi ni ada Latihan Penggunaan Sistem terbaru opis nie.. Sistem lagi..Banyak betul sistem lah..Sistem itu sistem ini...Pasni nak carik baju, kasut, tudung semua pakai sistem.. Canggih manggih dan leceh lah!! Jangan salahkan saya kalau saya tak terhupdate yea, kerana saya cuma insan biasa-biasa saja..

Jumaat, 26 November 2010

JANGAN MERAJUK..


Die merajuk kerana aku tak dapat berjumpa die minggu nie... Lalu die pun berlalu sekali lalu je meninggalkan aku..





Ketahuilah bahawa duit aku tak de sebanyak ini untuk berjalan dan bersiar-siar dengan mu..sob3(sedih pulak)



setakat nie cume ade segini je..srot3 (syahdu nyer..kesian kt aku)



Sebab dah beli pisang goreng buat orang-orang yang bertamu bukan sepinggan..Tapi 3 pinggan taw.. Yang penoh-penoh camnie, plus teh tarik lagik.. uhuk3 (tapi tadi saye songlap 4ketul sebab lapar sangat..Tak tahan..lagik2 time beli tadi tengah panas..Ai tergoda u)



Tapi bukan nak cerita pasal pisang..Aku turut bersedih dan mengalirkan air mata tiada henti nya masa tulis n3 nie.. Tak tak.. Bukan aku gembeng tapi aku memang menderita sebab tak dapat balik kampung bersamamu..Maafkan aku...owwwhhhhhhuuuu(tisu pleaseeee)



pedih pilu hatiku sambil mendengar lagu Aku bukan aku dari Tilu nie maka bertambah-tambah lah pilunyer..sroootttsrotsrottttt(hinguih meleleh lak..)




Selamat jalan romeoku si Plusliner yang gagah.. Doaku mengiringi perjuangan mu. Kirim salam dekat JOHOR, nantikan kepulangan ku!! Ai sedih tak dapat balik kampung u... Bos cepat ganti duit saya!!huuwaaaaa..



p/s:tadi ai makan Mc chicken supreme yang so juicy, so tasty, our fevret fantacy!

tapi takde lah enak mane pon..Ai totap gemor kan my amor Spicy Chicken McDeluxe!

Portal KSM



SKIM PAMPASAN GANTI PENDAPATAN


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan mewujudkan Skim Pampasan Pemberhentian Pekerja mulai Januari ini bagi menjaga kebajikan mereka yang kehilangan sumberpendapatan secara tiba-tiba selepas majikan gulung tikar.


Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, skim itu akan memberikan bantuan kewangan bulanan sementara untuk golongan yang kehilangan pekerjaan meneruskan hidup.


"Skim ini hanya akan membantu mereka untuk jangka masa setahun atau dua sebelum sistem bantuan yang lebih baik diwujudkan bagi keperluan jangkapanjang,'' katanya selepas merasmikan program My Career Fair 2010 (MYCF'10) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.



*Sesiapa yang di pecat/ditamatkan perkhidmatan cz kompeni lingkup dah takyah ghiso lagi yea..


Khamis, 25 November 2010

baca je lah


Ayat best dari citer Masyitah bukan Masitah..
Seorang suami yang sayangkan isterinya adalah suami yang selalu ingatkan 3 tarikh penting..
  1. Anniversary..
  2. bufday isteri..;dan
  3. bufday baby..

korang ada?aku takde sebab tak kawen lagik..kih3... Masitah, pastikan Pokya ingat ketiga-tiga tarikh penting nie kecuali no 3 tu kalau belum ade lagik nanti, dah ade je tanam kt kepala die tarikh tersebut..hahaha

ALBINO



Dua tiga hari lepas terserempak dengan seorang lelaki albino tapi sumpah ensem. Sumpah tak tipu! Balik rumah terus terdetik dekat hati nie, macam mana lah albino tu boleh terjadi yea, ape puncanya? Ade orang kata penyakit, betul ke? Ade pulak kate sumpahan, lagi lah tak percaya.. Sekarang aku tengah cari bahan bacaan pasal albino.. Saja nak menambah pengetahuan..hehe


Bukan alien, tapi albino..




Penghidap albino tak suka direnung kerana ia seperti mengejek dan memperlekehkan mereka.



Cerita selanjutnya KLIK SINI..

Rabu, 24 November 2010

Lampu


Hei lampu dekat workstation aku yang malap semacam suruh aku tido ni kan DAH TERANG!!! kalau sebelum nie aku kena kelip-kelip kan mata nak carik lubang idong ko, sekarang SUDAH TIDAK LAGI!! Kalau ini berterusan, nampaknya power rabun silau saya tidak akan bertambah lagi.. suke suke!
AIYARK!
Dengan lafaz bismillah dan senyuman di hati aku jawap tag MAK TIEMAH nie.. Mak Tiemah, sila baca sambil diri atas kerusi..muahaha.. (Kalau kau buat memang ko bestt kih3)


1. apa benda yg paling penting dalam hidup?

Setakat ni si babu a.k.a keretaku itu lah.. Takde babu takleh g keje, tak g keje takde duit, takde duit takleh makan.. Besar jasa Babu kt aku..

2. benda terakhir yg korg beli guna duet sndiri?
Nasik goreng kampong yang banyak giler batang kangkong!Nasib sedap..

3. tempat ingin melangsungkan perkahwinan n tema perkahwinan?
Harus lah di kampung tercinta.. Tak kesah tema ape janji ade kompang..kih3

4. adakah u all sedang bercinta sekarang?
Komen saya sangat panjang...No komen!(Bajet artis!haha)

5. berapa lama u all akan mencintai kekasih u all?
sejak 3 tahun lepas sampai esok, lusa, tulat, langkat, kuala tumpat(ade ke gitu?)...

6. novel/buku/majalah terakhir yg korang beli?
Novel last beli tahun lepas la... Tak ingat lak tajuk die ape..ades!

7. antara mak n ayah mana lebih mesra?
Ammak, appa amma gedegak..faham?Aku pon tak faham..haha!

8. namakan org yg u all betol2 nak jumpe dalam hidup?
nak jumpe Lisa Surihani sebab nak cakap kt die, "sy punyer incik boipren suke kt awak.." pastu nangis keliling padang..srot3

9. adakah u all basuh baju sndiri?
Nape tak tanyer sape sidaikan baju? marah la macam nie sebab mesin basuh lah yang basuhkan saya tekan-tekan je..

10. tempat yg u all betol2 nak pergi?
Bukit Kahar..

11. pilih satu,peluk atau cium?
yeayyy suke suke!! Saya pilih ATAU.. hihi

12. tiga (3) benda ttg org yg tag u all?
BENDA yang saya tahu pasal Tiemah, betul ke nak tanyer bende nie?
1)Benda yang kelakar gila, mantik dan omel sangat..! wat lawak pastu wat tak taw.. ";)
2)Benda yang menyiram saya di harijadik saya masa dekat poli..
3)Benda yang menjadik Class Rep pastu terrer gile pujuk lect batalkan kelas!I loikee, buleh tido lame sket..hihi


13. benda yg u all sayang sgt2 dlm hidup?
Bende lagik? Bantal dan selimut beserta tilam dan langsir.. Fungsi langsir adalah untuk mengekalkan suasana gelap konon-konon masih malam supaya dapat tidur sepanjang hari..oh sangat bahagia!

14. lima lagu paling suka n selalu dgr?
Dimas Beck - Maafkan
Opick - Rapuh
Aizat - Sungai Lui
Fynn Jamal - 150 juta kali
Dadali - Di saat aku mencintaimu

15. bila tarikh lahir n kat mana smbut tahun lps?
18 mei 1988 tahun lepas sambut dekat Johor kot.. Takde kek pon.. Tapi Sang Boipren bagi teddy bear 2 ketol! I loike!

16. lima (5) blogger u all nk tag?
Nak tag 3 je bulih..?hihi
Kak Mija
Masitah
Ucop
haaaaaaaa...dah kena tag tue..jawap jangan tak jawap.. Yang tak di tagg pon kalau nak jawap amat di galakkan.. hehe

Selasa, 23 November 2010







DIE SEPERTI MEMANGGIL-MANGGIL


Sape yang panggil? Suspen... Yang penggil ni ha sang bas, sekali dah balik kampung naik bas dan rasa senang terus nak balik lagi dan lagi dan lagi dengan menaiki bas. Dah ada kot entry aku pasal pengalaman naik bas tu, sape tak bace lagi
ni ha entry nyer.




Sang bas plusliner ni kelihatan kacak je. Ai tergoda nak balik dengan u.. hahah giler2.. hati nie asek nak balik je...





Aritu ai duduk dekat situ, tu..tu lah sit yang dekat tengah-tengah dan sengsorang tue.. Mula-mula macam malu, tapi best duduk situ, boleh pantau kelajuan bas..kih3.. ayat pantau tak leh bla..



Seperti yang korang sedia maklum aku beli tiket dekat SINI tapi kena pergi tebus tiket dekat kaunter berdekatan sejam sebelum waktu bas berams, nanti tiket ko burn.


So yan weekend ni ko nak balik ke? ohhh poket sila lah beranak pinak segera..huk3

Lift


mewah sangat kot gambar lift nie. Dah tentu bukan gambar lift dekat uma aku tue.Sila jangan tertipu yea..

Pagi-pagi dah BENGANG dengan lift..Bukan sebab aku baiki lift tak elok-elok, sori sikit aku tak keje baiki lift.. Aku bengang sebab setinggi-tinggi bangunan di kediaman mewah aku nie, cume 2 lift je yang elok..


Marah nyerrrrrr...Geramss! Time-time dah ter'awal' pergi keje nie lah die buleh rosak lak sang lift yang sekor nie..adoiyaiii..buleh tak rosak sabtu ahad nanti? Simpan-simpan lah sakit tue buat mengisi masa lapang di hujung minggu kan lagi elok dari tak buat pape...atoii


Aku nie rasenyer tak pernah mendapat kerjasama yang baik dengan sang lift walau di mana aku berada.. sedih nyer nasib diri aku.. Adakah aku nie kena sumpahan lift ke hape? Aku pon tataw..


Dulu masa duduk dengan Masitah, kediaman kami dekat tingkat 17..Lift pon cume ada 2 ketol je yang sampai ke aras kami..Punyer lah payah kalau nak pergi keje tu kan..pehtu ade pulak insan yang nak turun dari tingkat 2 ke tingkat 1, tingkat 4 ke tingkat 3 anto anak dekat taska.. Tak pon yang dah duduk tingkat 1 tu pon nak naik lift jugak pergi ke parking di besmen..Haloo brader, kalo setakat turun setingkat dua nie naik tangge lah brader..kesian lah sikit dekat adik-adik yang kena melawat setiap tingkat nie semata-mata sebab sikap ko yang malas nak ikut tangge tue.. Appagom tol lah..


Sekarang bila dah pindah ke rumah baru nie dapat tingkat 3..Alhamdulillah kata hati kecik aku nie. Tapi masalah tangge pulak takde yang pergi terus ke parking di besmen tue.. Wadepak la sape yang design uma aku nie. Tolol kot. Puas aku pusing-pusing di sekeliling rumah carik tangga yang terus ke parking.. Tapi tak ade yea.. Kalau ade lah kan, aku gerenti aku dah kurus sekarang nie sebab ikut tangge lagi cepat sampai dari ikut lift yang terpakse memuaskan nafsu penduduk 18 lapis mangkuk tingkat nie.


Dekat office pon macam tu jugak cerita nyer. Dah la workstation aku dekat aras 13, memang tak la kalau nak naik tangge kan.. Tapi yang ini memang tak boleh nak marah dekat orang-orang yang setakat nak turun naik setingkat due tu sebab pintu kecemasan a.k.a tempat tangge menginap memang di tutup. Terpakse jugak lah aku melawat setiap tingkat..Takpe bersilaturrahimmm... Alkisahny,diorang lagi suka orang-orang yang sepejabat dengan aku nie menghirup arus kemodenan dan tangga manual lagi tradisional tu guna time kecemasan je. Tapi dah nama manusia, ko tau ke KECEMASAN tu datang bile?? silap-silap time kecemasan tu jadik memang cemassss sebab tak leh guna lift n tangge pulak tutup. nauzubillah..Mintak di jauhkan lah..

Isnin, 22 November 2010

subway ohh subway


Kelihatan sangat lazat kan..?? Sedap giler kata kaw! Nyum nyum nyum! silalah dapatkan di Restoran Subway berhampiran anda..hehehe dah macam iklan pulok! Tapi seyes memang sedap giler arh.. Sampai menjilat pembungkos sandwich lah..hehehe Rugi kalo tak torai..baik ekau torai...


Pastu ditambah dengan eskem kegemaran diatas nie lak kan.. Perghh!! Meletop! Cair di molot! Bukan cemolot taw..jangan salah faham..hik3..

Ni lah hidangan aku semalam..lazat kan? Hilang diet air mineral aku..haaa??? Diet air mineral?? haaaaa ni citer gila dan kegilaan aku sekarang..sebab nak kuruih punyer pasal, aku minom air mineral 5liter sehari.. wadepak?banyak giler siot...hahaha ko bayangkan aku tak buat kerja lain dah...masak air je keje hujung minggu aku nie.. Adoiiii

Jumaat, 19 November 2010

Hujung Minggu datang lagi!




Yeayyy!!! Sape tak suke hujung minggu angkat kening...!! Sah tak ade kan?kan?kan? Yang kena kerja hujung minggu pun kompem merungut "heiii weekend pon saya kena kerja.." Eh! macam ayat encik boipren.. hahaha jangan marah saya publishkan ke orang awam yea..hehehe



Ok weekend nie dah atur jadual.... Memula nak pergi Shopping...wahhhh tak terbawak beg kau...Banyak nyer nak beli kan..Tapi kau ade duit tak yan oiii.... Okey2..sebab ketandusan dan kegersangan poket melanda akibat gaji lagi sebulan..wadepak!sebulan lagi ke gaji aku nie?huk..batalkan niat nak merambu dan bersopink nie..sabar....sabar.....







Tukar plan B! Nak melukis..Bajet sangat seni la kan ko, nak melukis lah pulak..Tapi pikir balik..pikir punyer pikir punya pikir bulan tak timbul-timbul..eh eh! bukan bulan tapi idea.. kalau nak melukis memerlukan duit.. Sebab ape taw, sebab dekat rumah aku cume ade buku latihan anak sedare dan jugak pencil kaler.. Setakat nak buat lukisan budak darjah satu boleh la kan.. So tak jadik..Idea ni pon tak buleh pakai..





Ok... kali nie aku kompem idea aku nak memenuhi masa lapang mesti berlangsung dengan jayanyer.. Aper yang aku nak buat macam yang di atas.. Kalau dah name nyer yan, si budak Y+A+N=Yan nie memang lah tidak akan keluar rumah di hujung minggu di kala berada di Putrajaya yang cume ade Alamanda je nie.

Kalau balik JB memang macam-macam lokasi nak pergi sampai orang sekeliling macam nak hantar aku balik putra cepat-cepat sebab penat layan!haha Yea, aku memang obses dengan JB!kih3.. So, disebabkan aku tidak akan keluar rumah hujung minggu ini, maka haruslah aku masak untuk memenuhkan perut yang cumei nie..
lepas tue........
*
*
*
tido
*
*
*
Lepas tido tengok tibi..Lepas tengok tibi
*
*
*
tido lagi
*
*
*


Lepas tue tengok tb lagi...Men game dekat laptop ke, tak pon tengok muvie dekat laptop..lepas tue...
*
*
*tido lagik....


Pening pening pening..Apesal ko nie banyak sangat tido yannn!? Patut la badan tue macam ikan buntal..Nak wat cmne kan...Ni la akibat saya jauh dari JOHOR, kalau dekat JOHOR segala nyer indah belaka..oleh itu boleh tengok iklan saya nak balik johor dekat sini dan sini..Lagi pula kan, aku kan baby..Baby perlukan banyak tidur...hehehe sesape nak muntah jom muntah sama-same..aku pon geli da bace entry aku nie..hahaha

Pepon macam nie la aktiviti hujung minggu aku selalu nyer dan jugak ni la jugak aktibiti aku raye aji arituh dah tu dengar or tengok orang takbir dekat tibi nages!cet!hati tisu betullah..!

Aper!

hohoho entry ni bukan tujuan nak carik gado.. Tapi nie adalah laman web sosial Malaysia punyer taw.. Aku jumpe kat mane? kat sini mase ber-BW kt belog kengkawan...Nie belog classmate aku kt poli yang pernah simbah aku ngan air tepung mase besday aku dulu nanti ko! eh eh eh tetiber tercerita itu kan..

haaa...Berbalik kepada aper.com nie.. Laman web nie macam fesbuk jugak lah..cume tak bape glemer je lagik..So, korang buleh la try menggelemerkan beliau..Ada mata ganjaran, kot2 masuk-masuk pertandingan die tu pakcik muleh menang moto ke hape ke kan.. try lah!

Harus, Wajib ul ghunnah tau! Korang mesti kena cube, teray, eden torai sume lah dekat
aper.com nie.. Dah tue add aku jadik pwen ko..hehehe

Khamis, 18 November 2010

PERJUANGAN MASIH BELUM SELESAI

Sekarang dah nak pukul 5 petang menandakan waktu bekerja aku dah hampir tamat tapi aku masih lagi giat mengiklankan diri nak tukar ke JOHOR BAHRU.. Lalu aku mengambil inisiatif paling best dekat sini, aku nak iklankan dekat belog aku nih kot2 ade yang terpandang. Kalau ada, tapi tak salah berusaha kan..?
Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahimm...
.
********************
Saya Roziana Binti Sarbin, Setiausaha Pejabat (N27) yang bekerja di Putrajaya ingin mencari sesiapa yang berminat nak bertukar tempat secara suka sama suka dari JOHOR ke Putrajaya ni. Lokasi yang saya cari di JOHOR adalah di KOTA TINGGI, SKUDAI, NUSAJAYA, PASIR GUDANG DAN SEKITARNYA.
.
Diharap sesiapa yang terbaca entry nie, berminat dan tahu sesiapa setiausaha pejabat dari JOHOR yang berminat nak bertukar ke PUTRAJAYA boleh lah hubungi saya di roziana_sarbin@yahoo.com.
.
Boleh lah email bile-bile masa pon awak baca post nie kerana mungkin masa tu saya masih belum bertukar ke JOHOR tanah air tercinta lagi.
.
Sebab saya nak bertukar bukan kerana bos jahat, tempat kerja tak best atau ape..Tapi sebab saya nak balik ke kampung dan berada disamping keluarga tersayang. Seyes kalau bukan sebab nak balik kampung dan berada disamping keluarga saya tak mo bagi orang lain dapat bos sebaik bos saya.
TK

Alhamdulillah...

Padahal gambar nie memang tak ade kena mengena lansung dengan ini entry..
saje nak pemeskan wajah..hahaha


Hari ini indah!semoga apa yang aku usahakan menjadi kenyataan. semoga tempat baru membawa sinar baru dan kebahagiaan yang lebih melimpah ruah dari tempat nie..
____________________
Entry kt atas nie pagi tadi...menjelang petang aku dah tambah karangan dekat bawah nie...Pagi yang indah tadi tue tak lama sebab nyer aku ingatkan dah dapat la orang yang betul-betul serius nak tukar ke sini...Tapi serius itu jumpa tapi die terlalu serius sehingga sudah menghantar surat tukar tersebut sidah tentu bukan dengan aku, sebab die dah jumpe dah orang nyer dulu..
.
Apalah nasib....Sebelum nie jumpa seorang nak tukar, nampak lah die buat iklan dekan sumasu.com tapi die dah berjaya pindah dah pon..Pastu dapat lagi seorang tapi tak jadik pindah dah.. Dapat lagi seorang tapi lagak nyer tak serius nak pindah. Dapat yang satu nie macam memberi sinar dekat aku diwaktu pagi tadi, tapi rupe-rupe nyer dah jumpe dan dah usahakan dah nak bertukar tue...
.
Ya ALLAH Ya RABBI...Tolong lah hambaMu ini Ya ALLAH... Aku nak tukar sangat-sangat... Tak nak dah pandang wajah-wajah yang melukakan hati.. Semoga segala urusan aku dipermudahkan-Nya. Korang pon doakan untuk aku k!
Assalam...

Selasa, 16 November 2010


KHAS UNTUK DIE...

Awak, kite tak mintak kereta sport....
kite jugak tak mintak awak belikan kite banglo mewah....
atau mintak percutian ke pulau yang cantik
yang kena pergi naik kapal terbang..



malah kite tak mintak pon awak hadiah kan kite sejambak ros tapi awak bagi jugak..Tapi sekuntum je..

Walopun sekuntum dah cukup terharu walhal awak beli depan mata kite..Tu pon kite da cukup hepi da..hehehe tenkiu awak...

Tapi kan semua tu kite tak mintak...kite cume nak awak balas mesej cepat sikit boleh tak????3 tahun kite kapel ngn awak dari 16 Nov 2007-2010 nie kite tengok kadar pembalasan mesej semakin berkurangan, huruf makin sikit, mesej makin sikit, malah info jugak makin sikit..ish3...marah dibuatnye..

Pepon, selamat ulang tahun sayang..hehe

Isnin, 15 November 2010

Doakan aku Berjaya!!

Hari ni aku dah hantar borang tukar tempat kerja..
.
alasan aku bagi ialah nak berada dekat dengan keluarga dan menimba pengalaman baru.. Kalau aku dapat orang yang tukar suka sama suka lagi cepat aku balik kampung dan berada disamping keluarga tersayang...Nanti bila masa itu tiba memang dah tak de sape yang kalau marah aku boleh guna kan keluarga aku lagi sebagai peluru berpandu..
.
Doakan aku cepat-cepat dapat keluar dari ini tempat.. Saya sudah boring di sini..
.
NAK BALIK JOHORRRRRRR!!!!! I LOVE JOHOR! I LOVE MY FAMILY! I LOVE MY PARENTS!!

Jumaat, 12 November 2010




HAIIIHHHH...




Beberapa minggu lepas beli bedak Miyami nie dekat Kak Ani. Padahal bedak ade je lagi, banyak lagi pon.. Tapi disebabkan ade diskaun kan, tue yang aku beli. Tup2 pas balik kampung yang dayah kawen tue kan, tertinggal la beg make up segerombolan lipstik kesayangan, eye liner kesayangan, maskara kesayangan dan juga beberapa barangan-barangan make-up kesayangan yg lain lagi..
.
.
Nasib baik lah ade beli bedak sejenis kesayangan nie sebagai spare, kalau tak memang aku pakai bedak sapu je lah di wajah nie.. hehe
.
.
Tapi kan bedak ini jatuh, berderai menjadi debu... Hancur, luluh seperti hatiku ini. Oh tidak.. Macam mane mahu mantik2 nie? Terpakselah aku pulang ke kampung halaman hari ini mengambil segala barangan kecantikan supaya aku menjadi cantik..keh3.. Gila perasan kan? pedulik hape aku..hahaha



Oleh yang demikian petang ni aku akan berangkat ke Johor dengan menaiki BAS.. Dimaklumkan lagi sekali aku akan berangkat ke Johor dengan menaiki BAS..Bas yea kawan-kawan.. Lama giler tak naik bas, rase macam jakun pulak..kih3






Ni lah wajah bas yang akan mengangkut aku pada jam 6.45 petang nie. Murah je U... I beli tiket dari Putrajaya ke Larkin, Johor cume RM29 je sehala. Tak payah beratur sesusah, korang buleh carik tiket ke destinasi pilihan di sini.
.
.
Mengikut jadual, aku akan sampai kira-kira pukul 11.15 malam nanti di Larkin. Dekat sana nanti sang boipren akan menjemput dan menghantar ke rumah akak aku dekat Gelang Patah, Johor.
.
.
Aku bukan takmo akak yang amek, tapi kan risiko aku kena tunggu die lame dekat situ sangat besar.. Lagi-lagi bila die cakap camnie "ala, paling-paling pon akak amek ko esok pagi je pon. Bukan lame mane..keh3" Ayat die nie sangat menakutkan aku k. Jangan bikin onar..huuuu
.
.
Doakan keselamatan aku yea kawan-kawan. Dan juga doakan aku selamat sampai Johor dan selamat jugak pulang ke Putrajaya a.k.a tempat carik makan tapi takde sedare dekat sini. Tak lupa juga aku nak korang doakan aku dipermudahkan segala urusan, aku tak suka segala kekusutan ni terus bermaharajalela dan bersarang di hati.
.
.
Semoga aku dapat menjalani hujung minggu yang ceria dan melupakan segala kekusutan ini.. Lagipon kan wahai sang masaelah, kamu tiada tiket kan nak ikut saya balik Johor! So, JANGAN IKOTTTTT!!!
.
.
p/s:Esok aku nak menziarahi pusara mak dan abah. Ya ALLAH, berikan lah aku kekuatan..

Khamis, 11 November 2010

CATATAN TANPA TUJUAN



Aku kena balik Johor sebenarnyer nie. Sedih hati nie cume keluarga je yang boleh ubati. Bila ada dekat dengan keluarga baru lah rasa gembira dan disayangi. Dekat sini kehidupan macam palsu je rase. Bila kita buat salah sekali, semua kebaikan yang kita buat dulu dah tak nampak dah. Aku kan cume manusia biasa yang boleh buat salah. Dan lagi satu tak semesti nya budak-budak macam aku je yang buat salah, orang tua pon buat salah kan? Tapi macam biasa, aku akan mengalah dekat yang lagi tua sebab mak selalu pesan, " Biar orang buat kita, kita jangan buat orang".




Ingat dulu masa mak suruh aku sapu keliling rumah, dengan keluasan tanah rumah tu suku hektar aku kena sapu sorang-sorang sedang bawan duduk goyang kaki dengan 3 bungkus nasik lemak die. Mak akan kata, die lelaki ko tu perempuan kena belajar buat kerja rumah. Rasa tak adil kan? Memberontak memang memberontak tapi buat jugak. Sebab yang goyang kaki tu abang aku, yang mengarahkan tu pulak mak aku. Semua lagi tua dari aku. Aku buat sebab aku hormat diorang. Sayang kan diorang.




Tapi sekarang nie, perasaan nie rase nak duduk dekat kampung je. Aku orang kampung yang tak suka kan kebingitan bandar, tak suka keegoan umat dekat bandar nie. Sejujurnya, aku memang rindu kehidupan masa mak dan abah ada. Rindu masa-masa aku dengan keluarga. Rindu masa-masa mak menjerit suruh makan, rindu abah panggil solat berjemaah. Aku rindukan gelak tawa diorang tapi semua tu dah tak ada.. Nikmat aku yang satu nie telah di tarik balik. Aku rasa kehilangan nikmat mak dan abah, sebab tue aku sentiasa sedar yang aku tak ada diorang lagi dah. Aku sedar siapa diri nie.




Bila kerja, suasana semua berubah. Yang tua yang muda semua sama. Yang membezakan cume pangkat. Tapi bagi aku, pendirian aku tetap sama, orang tua tetap kena hormat walaupun die pangkat lagi kecik dari kita tapi die dah makan garam dulu dari kita.. Sebab die lagi tua, walau setahun. Aku tetap hormat.



Kalau akak baca, "akak, yan perlukan akak sekarang"..

Selasa, 9 November 2010

TOILET MAHAL!

Orang selalu kaitkan harga barang sekarang dengan toilet.. Macam mana taw?
"Nak masuk toilet pon kena bayar 20sen inikan pulak barang nie.."
Contoh lah kan..
Bile harga minyak naik pon ade jugak orang cakap cmnie,
"ko nak membuang pon kena bayar la sekarang, semua benda kena bayar beb"
Tapi kalau dah harga toilet dulu 20sen tapi sekarang da RM1, korang rase harga barang lain akan naik jugak tak?
Mungkin ada yang pernah nampak dan pernah gunakan toilet yang harga lebih mahal dr 20sen, 30sen, dan 50sen tapi ni first time aku masuk toilet RM1.
Tak de tempat tidur pon?
Tak canggih pon?
Dan yang penting, tak la bersih mana pon..??Kalau dah nama nyer toilet nak harum macam mana kan?

Isnin, 8 November 2010



ENTRY KHAS UNTUK MASITAH


Wahai MASITAH a.k.a my ex-rumet / my ex-housemate / ex-tuan rumah, tuan tanah kedengkek kedengkuk dan juga ex-majikan ku.


Ketika saya bekerja sebagai pengedar karipap segera puan, hari-hari saya dapat gaji beberapa biji karipap yang saya makan ikot sedap perut saya je tue. Hal ini telah menyebabkan sya ketagihan karipap. Tapi ketagihan karipap sardin lebih ketara berbanding keledek dan kentang. Namun begitu saya tidak mempunyai masalah mendapatkan stok memandangkan pemprosesan Karipap Segera di kilang puan adalah setiap hari. Lalu kegembiraan tiada batasnya kerana sebagai pengedar, saya boleh dapat percuma sebab karipap tue gaji aku kan ko hengat tak!hehe


Lantaran daripada telah lama tidak mendapatkan stok barangan tak terlarang nie, saya telah mencuba buat karipap sardin saya sendiri!! Tapi tak berapa jelita upenyer seperti yang kamu tahu saya tak pandai kelim. sedih!


Setelah beberapa kali cubaan, ni la hasil die. Sebelum goreng cenggini...




Lepas tu kite goreng lah kan... Tunggu kejap minyak panas jagan dekatt...




Kemudian siap lah di gorengggg...tadaaaaa!!!





Yang paling jelita dah diletakkan diatas, tapi hitam sikit..hehe.. oh yea, yang separuh tue ko jangan tanye yea, sebab separuh lagi dalam perot. Macam biasa, mane leh pandang-pandang jeling-jeling je. Siap goreng ngap la kan..hehehe...tapikan Karipap aku 2 kali ganda lebih besar dari karipap ko, nape ek??Nak besor tapak tangan da aku ukur wei..sebab tue aku buat 10 bijik je..hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...